Nyheter

Pressas från alla håll

Av: 

Aftonbladet

John Granlund

NYHETER

Annie Lööf KU-anmäls: Det har varit väldigt tuffa dagar för mig

kritiken växer Under gårdagen växte ilskan mot Lööfs sätt att hantera kritiken mot näringsdepartementets dyra julfest, och både Leif Pagrotsky och Vänsterpartiet har KU-anmält henne. ”De här dagarna har varit väldigt tuffa för mig, säger hon.
kritiken växer Under gårdagen växte ilskan mot Lööfs sätt att hantera kritiken mot näringsdepartementets dyra julfest, och både Leif Pagrotsky och Vänsterpartiet har KU-anmält henne. ”De här dagarna har varit väldigt tuffa för mig, säger hon.

Efter Aftonbladets avslöjande om en glamourfest för över 600 000 kronor växer kritiken mot Annie Lööf.

Nu KU-anmäls näringsministern.

I går kväll träffade Aftonbladet en bekymrad Annie Lööf.

– De här dagarna har varit väldigt tuffa för mig, säger hon.

Ex-ministern Leif Pagrotsky (S) och Vänsterpartiet valde att KU-anmäla Annie Lööf. ”Det som kommit fram är förskräckligt”, säger Pagrotsky till Aftonbladet.Foto: scanpix

Aftonbladet avslöjade i går att Annie Lööf ordnade en julfest för sitt departement med temat glitter och glamour. Kostnad: 616 000 kronor. Notan skickades till skattebetalarna och bokfördes som ett seminarium.

”Förskräckligt”

Under gårdagen växte ilskan mot näringsministerns sätt att hantera den kritik som riktas mot henne. Både ex-ministern Leif Pagrotsky (S) och Vänsterpartiet valde att KU-anmäla Annie Lööf. Enligt Pagrotsky har näringsministern förhalat utlämnandet av allmänna handlingar till pressen.

Dessutom har hon bett sina medarbetare att ändra i materialet innan det lämnats ut, säger han.

– Det som kommit fram är förskräckligt, säger Pagrotsky till Aftonbladet.

Aftonbladet träffade en pressad näringsminister på departementet i går kväll.

– Jag förstår den upprördhet som riktas mot mig och näringsdepartementet och jag delar själv den upprördheten. Skattepengar ska behandlas varsamt och man ska följa rutiner och riktliner, säger hon.

Enligt Annie Lööf startade näringsdepartementet en intern granskning av internrepresentationen redan samma dag som DN avslöjade missförhållandena på Tillväxtverket.

Öppen för diskussion

– Jag ser mycket allvarligt på de två felaktigheter som uppdagades förra veckan, som vi nu har korrigerat.

– Vi går nu igenom samt­liga verifikationer med fokus på interna personalkostnader, säger Annie Lööf.

Varför bokför ni en julfest som ett seminarium och inte som internrepresentation?

– Det är en fråga som ni får ställa till mina medarbetare. De följer de riktlinjer som finns och den praxis som finns när man bokför middag­ar eller luncher. Men jag är öppen för att ha en intern diskussion om man i framtiden ska göra på något annat sätt.

Skadar skriverierna Centerpartiet?

– Självklart är det så, de här dagarna har varit väldigt tuffa för mig som närings­minister och jag kommer nu, för att bemöta både den upprördhet som finns och de två felaktigheter vi kunde se förra veckan, gå till botten med det här.

Hög total kostnad

Är det rimligt att ha fest för över 600 000 kronor?

– Nej det är inte rimligt att ha en fest för över 600 000 kronor, men det här är en personaldag med före­läsare, konferenskostnader, lokalhyror och transporter. Tittar man på vad julbordet och drycken kostar så ligger det på drygt 500 kronor. Men det är klart, när vi är många medarbetare på näringsdepartementet blir den totala kostnaden väldigt hög.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter