Parkland-eleverna möter politiker – men NRA är tysta

Överlevare från skolskjutningen i Florida diskuterar med både president Donald Trump och delstatspolitiker.

Men en röst saknas i debatten: vapenlobbyns.

– Vi har visat respekt för människors sorg, och jag väntar med min bedömning tills jag vet vad som föreslås, säger republikanen Dennis Baxley, politiker och NRA-anhängare, till Politico.

Elever från Marjory Stoneman Douglas är på plats i delstaten Floridas huvudstad Tallahassee. De har ett tydligt budskap till politikerna: Det är dags för handling.

Tonåringarna skanderade ”Ni borde skämmas” utanför kongressbyggnaden.

– Vi har fått nog av tankar och böner. Om ni stöttade oss hade ni förändrat detta för länge sedan, säger eleven Delaney Tarr, enligt AP.

– Till alla politiker: Ni måste sluta ta pengar från NRA. Vi kommer att jaga er. Vi kommer att jaga efter varenda en av er och kräva handling.

En annan elev, Sarah Chadwick, säger:

– Aldrig mer ska ett barn vara rädd för att gå till skolan. Aldrig mer ska studenter behöva protestera för sina liv.

Ungdomarna delade upp sig i grupper för att möta politiker och andra makthavare. Den demokratiske delstatssenatorn Lauren Book har hjälpt de drygt 100 eleverna med resan och att komma till rätta i Tallahassee.

– Det är i de stilla ögonblicken som verkligheten sjunker in. Det har varit tårar. Det är rått, säger hon till nyhetsbyrån AP om upplevelsen.

Elever, föräldrar och lärare träffade också Donald Trump i Vita huset.

Politiker: Kan bli stökigt

Florida är en skjutvapenvänlig delstat där National Rifle Association (NRA) har stort stöd. Men hittills har NRA och andra vapenlobbyister varit relativt tysta i debatten.

Bedömare tror att det kommer att ändras när väl konkreta förslag läggs på bordet, skriver Politico.

Dennis Baxley, republikan och delstatssenator, är en känd vapenaktivist och författare till den så kallade Stand Your Ground-lagen, som stärker rätten att använda dödligt våld i självförsvar. Han förklarar för Politico att han försöker ha ett öppet sinne, men att han är skeptisk till striktare lagar.

– Vi har visat respekt för människors sorg, och jag väntar med min bedömning tills jag vet vad som föreslås, säger han till Politico och fortsätter med en varning:

– Men när väl anhängarna till det andra tillägget involveras, kan det här bli stökigt.

Konstitutionens andra tillägg ger medborgarna rätt att beväpna sig.

NRA väntas tillsammans med senatorerna Bill Nelson och Marco Rubio delta i ett möte som CNN anordnar på onsdagen.

Vill förbjuda AR-15

Eleverna vill bland annat se hårdare bakgrundskontroller och att semiautomatiska gevär som AR-15 förbjuds.

Ett sådant förslag avfärdades på tisdagen i Floridas representanthus. Men republikanska företrädare i Florida har öppnat för reformer som höjd inköpsålder, väntetid och ”bump stock”-förbud. Man överväger även satsningar mot psykisk ohälsa, ökad möjlighet att frihetsberöva psykiskt instabila personer samt beväpnade lärare.

Medarbetare fick sparken

De överlevande Parkland-elevernas har anklagats från vissa håll för att vara anlitade av vänstervridna vapenmotståndare.

Benjamin Kelly, en högt uppsatt medarbetare till delstatspolitikern Shawn Harrison, fick sparken efter att ha kallat två elever för ”skådespelare”.

”Jag är chockerad och tar starkt avstånd från hans kommentarer”, skriver Harrison på Twitter.

Publisert:

LÄS VIDARE