Tord Magnuson: "Det är sorgligt"

1 av 8 | Foto: LOTTE FERNVALL
Prinsessan blev rasande.

avCamilla Sundell, Josefin Sköld

NYHETER

Den 19-årige mannen som erkänt stölderna av prinsessan Christinas släktklenoder dömdes i dag till skyddstillsyn för två fall av grov stöld.

– Jag vet inte hur vår kontakt kommer att se ut nu, men jag tycker fortfarande om honom, säger Tord Magnuson efter att domen avkunnats.

Foto: LARS HALVARSSON/GEFLE DAGBLAD
NÄRA VÄNNER I förhör beskriver Tord Magnuson sig som 19-åringens bäste vän. Mannen fick låna prinsessparets ­lägenhet vid Slottet, rörde sig enligt uppgift som ett barn i huset och följde även med Magnuson ut på klubb.

Rättegången inleddes idag klockan 09.00 i Stockholms tingsrätt.

Den tilltalade, som erkänt stölderna, vägrade först komma in i rättssalen och hans försvarsadvokat krävde att rättegången skulle hållas bakom stängda dörrar.

Efter en kort överläggning beslutade rätten att gå med på kravet.

Stängda dörrar

Rätten tog hänsyn till 19-åringens låga ålder och lagen om särskilda bestämmelser för unga. Enligt lagen har tilltalade under 21 år rätt att kräva stängda dörrar om uppmärksamheten för målet riskerar att bli en olägenhet, vilket 19-åringens försvarsadvokat Tomas Rothpfeffer också hävdade.

Den 19-årige mannen kom till Sverige som ensamkommande flyktingbarn för ett några år sedan. Han bodde först på en flyktingförläggning i Alingsås, men flyttade till Stockholm 2010. Där lärda han så småningom känna Tord Magnuson, gift med prinsessan Christina.

"Jag var hans bäste vän"

Tord var till en början 19-åringens mentor, men deras relation utvecklades sedan till en nära vänskap.

– Jag är hans bäste vän, har Tord Magnuson sagt i polisförhör.

Enligt prinsessan Christina har han "mer eller mindre gått som ett barn i huset de två senaste året", och sovit hemma hos dem när hon varit bortrest.

Tord Magnuson vittnade mot 19-åringen under förmiddagen. Strax före klockan 10 klev han in i rättssalen, iklädd mörk kostym och grön slips.

– Det är sorgligt, det är en sorglig dag, säger han till Aftonbladet efteråt.

19-åringen dömdes klockan 11.00 till skyddstillsyn för två fall av grov stöld. Rätten försatte honom omedelbart på fri fot.

– Jag vet inte hur vår kontakt kommer att se ut nu, men jag tycker fortfarande om honom, säger Tord Magnuson, som anser att domen är rättvis.

Värdefull diamantring

I den fräcka kuppen tidigare i år stals ringar och ett diadem som tillhörde ett arv från prinsessan Sibylla, samt Gustaf VI Adolfs manschettknappar. Allt till ett värde av 855 000 kronor, vilket prinsessan Christina nu kräver i skadestånd. Enbart diademet värderas enligt skadeståndsanspråket till 350 000 kronor, och bland de stulna smyckena finns också en diamantring som är värd 450 000 kronor.

När stölden uppdagades hade både prinsessan Christina och Tord Magnuson svårt att tro att det var 19-åringen som låg bakom. Trots att det endast var han och en städerska som haft tillgång till ­lägenheten.

– Det är ofattbart att det har hänt, har prinsessan Christina sagt i förhör.