Lena Mellin: Vi har en restriktiv inställning till namnpubliceringar

NYHETER

Etablerade medier publicerar inte namn på de män som nu hängs ut som sexförbrytare och våldtäktsmän i kampanjen #metoo.

Ett beslut som ifrågasatts – inte minst i sociala medier.

Klockan 9.15 i dag svarar Aftonbladets ställföreträdande ansvarige utgivare Lena Mellin på frågor om pressetik i ”Fråga Lena”.

Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Aftonbladets Lena Mellin.

#metoo-kampanjen har på bara några dagar vuxit lavinartat i sociala medier.

Kvinnor vittnar där om sexuella övergrepp och våldtäkter – och pekar ut namngivna män som förövare.

Många ifrågasätter nu etablerade mediers hållning: Att inte publicera namnen på människor som inte dömts för brott i domstol.

Ett exempel är den Aftonbladetanställde man som av en kvinnlig medieprofil anklagas för en våldtäkt 2006.

– Aftonbladets hållning är att vi är restriktiva med namnpubliceringar. Det är mycket sällan som vi publicerar namn på en person som inte är dömd, säger Aftonbladets ställföreträdande ansvariga utgivare, Lena Mellin.

Klockan 9.15 i dag svarar hon i ”Fråga Lena” på läsarnas frågor om pressetiken i Sverige.

FAKTA

Så har Aftonbladet agerat i andra fall

Det är mycket sällan vi publicerar namn på misstänkta brottslingar. Så här har vi agerat i olika fall läsarna frågar om – och därför har vi gjort som vi gjort.

Harvey Weinstein

För att han är publicerad med namn och bild i internationella medier och i sitt hemland. Den publicitetsskada som eventuellt drabbar Weinstein av svenska mediepubliceringar är ytterst marginell.

Anders Borg

Var helt anonym tills han själv valde att träda fram i ett längre inlägg på Facebook.

Hanna Wigh (SD-riksdagsledamot som lämnat partiet).

Hon publicerade uppgifter på sin Facebooksida om att hon utsatts för sexuella trakasserier på riksdagskansliet. Vi har skrivit att det handlar om en riksdagsledamot (SD har 47 varav majoriteten är män). Den utpekade ledamoten har aldrig namngivits eller beskrivits av oss.

Björk

Skriver med anledning av Weinstein-härvan på Facebook att hon sexuellt trakasserats av en dansk regissör. Tidningen Rolling Stone skriver att hon bara spelat huvudrollen i en film och att den regisserades av Lars von Trier så är det ”uppenbart” att det är honom det handlar om. Vi har återgett uppgifterna eftersom de är spridda i internationella medier och vår publicering adderar inte till den eventuella publicitetsskadan.

Peter Madsen

Historien började med att Madsen, hans ubåt och en svensk journalist var försvunna. Steg två var att kontakt uppnåddes med Madsen som sade att Wall klivit av u-båten. I samband med det sjunker u-båten.

Madsen är en känd person i Danmark och det var en nyhet där att han, till en början, var försvunnen. När han kom i land, utan u-båt och utan Kim Wall, talade han själv ut i olika medier.

Därefter har namnet fortsatt publicerats eftersom det varit omöjligt att skriva om historien utan att man ändå skulle förstå att det var han. Han är namngiven i samtliga danska medier.

Sven Otto Littorin

Minister som misstänktes för att ha köpt sex av en prostituerad kvinna. Avgick ur regeringen innan anklagelsen var publicerad men efter det att vi konfronterat honom med uppgifterna.

I flera dagar avstod vi från att publicera orsaken till att han plötsligt lämnade regeringen, ett av Sveriges högsta förtroendeuppdrag. Efter ett par dagar gjorde vi dock det eftersom hade stort allmänintresse att få veta varför han slutade som minister.