Coronaviruset

Fler anmälningar om svartfester under pandemin

Av: 

Marcus Älverbrandt

NYHETER

Mitt i den brinnande pandemin ökar anmälningarna om illegala svartfester i Stockholm.

– Det är ett etiskt moraliskt dilemma att man bryter mot restriktionerna på det här sättet, säger polisens presstalesperson Ola Österling.

Svartklubbar, rejvs eller undergroundfester. Kärt barn har som bekant många namn. Dessa tillställningar, som vanligtvis arrangeras bortom ramarna för det lagliga, har i flera årtionden varit en del av den svenska klubbscenen.

Men sedan coronapandemin utbröt i våras är det färre som väljer att se mellan fingrarna på dessa arrangemang. Enligt polisen har anmälningarna ökat markant under året.

– Vi bedömer att det varit fler så kallade ungdomsfester, rejvs och vanliga fester i större lokaler under pandemin, säger stockholmspolisens presstalesperson Ola Österling.

Exakt hur många fler kan polisen inte avgöra. Det finns nämligen ingen officiell statistik över svartklubbsverksamhet utan brottskoden varierar beroende på vilka typ av lagbrott som polisen finner fog för.

– Vissa säger att det är väldigt många fler. Men jag är inte så säker på det. Snarare är det nog så att anmälningsbenägenheten varit större i och med pandemin, säger Österling.

Enligt polisens presstalesperson Ola Österling har det varit fler svartfester under pandemin.
Polisen slog till mot en svartklubb i södra Stockholm under natten till söndagen.

Maxgräns på 50 personer

29 mars beslutade regeringen om ett tillägg i ordningslagen som förbjuder allmänna sammankomster och offentliga tillställningar över 50 personer. Överskrider sammankomsten den gränsen har polisen rätt att upplösa folksamlingen. Men när det gäller svartklubbar så är den bedömningen inte helt enkel. Ofta försöker arrangörerna kringgå lagstiftningen genom att skapa en förening som festbesökarna kan bli medlemmar i.

Därmed kan tillställningen klassas som ett privat evenemang som inte lyder under ordningslagens tillägg.

– Juridiskt sett är det här inte en helt enkel bedömning. Men när vi kontrollerar gästernas medlemskap så framgår det ofta att föreningsbeteckningen bara varit en schimär. Vi upplöser då folksamlingen och klassar det som en offentlig tillställning, säger Österling.

Förutom tillägget i ordningslagen så betonar polisen att de även ingriper mot direkta brott på plats. Otillåten försäljning av alkohol och narkotika är exempelvis vanligt förekommande på dessa ställen.

Enligt vittnen på plats gick ingripandet från polisen lugnt till.

”Människors liv borde gå före fest”

Många av Aftonbladets läsare är upprörda över att det inte görs mer för att stoppa dessa fester i pandemitider.

”Människors hälsa och liv borde gå före fest just nu”, skriver en läsare.

”Jag är med i ravegrupper på Facebook och ser var och varannan helg att dom kör privata fester med hundratals människor. Det här borde uppmärksammas mera!”, skriver en annan.

Varför gör ni inte mer för att stoppa svartklubbarna?

– Vi åker ut så fort vi får in anmälningar men vi har ingen särskild styrka eller resurs för detta. Ska man upplösa en allmän sammankomst kan man ju inte direkt ha två poliser som åker ut utan många fler och vi kan inte öronmärka polisresurser på det sättet, säger Ola Österling.

Vad kan privatpersoner göra om de får nys om att en svartklubb ska äga rum?

– Då ringer man 114 14 och meddelar sin observation så kommer vi åka dit och göra en kontroll.

Vad vill du säga de till som väljer att gå på dessa fester?

– Det är ett etisk moralisk dilemma att man bryter mot restriktionerna på det här sättet. Jag vill uppmana alla att iaktta Folkhälsomyndighetens riktlinjer, säger Ola Österling.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Färdigfestat för anrika svartklubben

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronaviruset

Stockholm