Britternas hjälprop: "Hålls mot vår vilja"

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2020-12-21

Bild från flygplatsen Schiphol i Amsterdam i fredags. Nederländerna är ett av de länder som stoppar resenärer från Storbritannien.

Listan med länder som stänger sina gränser för resande från Storbritannien – där en ny, mer smittsam variant av coronaviruset sprids – blir allt längre.

Från flygplatsen i tyska Hannover kommer nu ett rop på hjälp från strandade britter.

– Hallå, vi är här på Hannovers flygplats. Vi hålls kvar mot vår vilja! lyder inledningen på videomeddelandet från en grupp britter som fastnat i transitområdet på den nordtyska mässtadens flygplats.

I klippet, som publicerats av tidningen Bild, syns en stor skara resenärer, däribland en niomånaders bebis. De runt 60 britterna får inte lämna flygplatsen innan de kan uppvisa ett negativt provsvar för covid-19. Personal har ställt upp tältsängar och genomför snabbtester.

– Snälla, hjälp oss härifrån, vädjar Manuela Thomys, som spelat in filmen.

Stoppar flygresor

Under söndagen meddelade flera europeiska länder att man med kort varsel stoppar flyg- och tågresor till och från Storbritannien med anledning av den nya mutationen av coronaviruset som sprids i landet.

Även Sverige förbereder ett beslut om inreseförbud från Storbritannien, och under morgonen kom besked från Danmark om ett 48-timmarsstopp med start klockan tio på förmiddagen.

Åtgärder varierar

Under dagen har EU:s 27 medlemsstater hållit krismöte för att informera varandra om vilka åtgärder som har vidtagits.

I nuläget varierar nämligen dessa – Italien och Tyskland undantar flygstoppet varutransporter och medicinska transporter. Frankrike, Bulgarien och Lettland gör inte det, där är det stopp för alla flyg, utan undantag.

EU-kommissionen förbereder gemensamma riktlinjer, för att förhindra att den fria rörligheten av varor skadas.

Kanada bekymras

Ryssland, Argentina, Chile och Kanada har likaledes meddelat att man stoppar resenärer från Storbritannien.

"Med tanke på det stora antalet fall av en variant av covid-19 som har observerats i vissa områden i Storbritannien har beslutet fattats att stoppa inresa till Kanada för alla trafikflyg från Storbritannien i 72 timmar", heter det i ett uttalande från Kanadas hälsovårdsmyndigheter.

Kontakt med Frankrike

Sedan Frankrike meddelat att man stoppar gränstrafiken för både människor och långtradare, och därmed stryper den viktigaste brittiska handelsvägen med kontinenten, säger Storbritanniens transportminister Grant Shapps att han står i nära kontakt med sin franska motpart.

– Vi gör allt vi kan för att få igång (trafiken) igen. Faktum är att de (fransmännen) har sagt att de vill att åkerierna ska kunna återuppta verksamheten så snart som möjligt, säger han till Sky News.

Den franske hälsoministern Olivier Veran säger parallellt att det är "fullt möjligt" att den nya varianten av coronavirus redan cirkulerar i Frankrike, även om tester inte påvisat det. I en intervju med radiokanalen Europe 1 säger Veran också att de vaccin som tagits fram borde fungera mot den nya formen av viruset.

Utöver stoppade godstransporter blir det dessutom svårare för privatpersoner att skicka julklappar till Storbritannien.

"Dessvärre är vi tvungna att tills vidare helt upphöra med leveranser av paket och brev som innehåller varor till Storbritannien och Irland" uppger tyska Deutsche Post/DHL.

Det går dock fortsatt att posta vykort.

Ber om ursäkt

Myndigheterna i tyska Hannover har bett de brittiska turisterna om ursäkt för olägenheten, som inte blir mindre av att julhelgen står för dörren.

– Vårt mål är att förhindra att den nya virusvarianten tar sig in i regionen, säger Andreas Kranz, hälsoansvarig på kommunalförbundet Hannover, till den tyska nyhetsbyrån DPA.

PODD Nästa pandemi?

Behöver vi vara oroliga för fler pandemier? Vad har vi lärt oss av denna?
Och kan vi göra något för att förhindra att historien upprepar sig? Aftonbladet Daily med Ali Mirazimi, adjungerad professor i klinisk virologi vid Karolinska Institutet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen