Fredrick Federley

Federley lämnar politiken: ”En personlig tragedi”

Av: 

Niklas Eriksson

Anna Sjögren

Olof Svensson

NYHETER

På Facebook meddelade Fredrick Federley att han tog paus från politiken.

Sedan följde flera veckors tystnad. Nu berättar centertoppen att han slutar:

– Det går ut över min familj och mina anhöriga. Så jag har insett att jag får lov att lämna politiken.

Nu bryter Centertoppen Fredrick Federley tystnaden sedan han sjukskrev sig från sin a politiska uppdrag. Till Dalarnas Tidningar säger han nu att han lämnar politiken.

– Det går inte att värja sig från det här. Det går ut över min familj och mina anhöriga. Så jag har insett att jag får lov att lämna politiken, säger han till DT.

Beslutet att lämna politiken handlar också om att han ska kunna fokusera på sin hälsa under sjukskrivningen, säger han. På frågan hur han ser på de brott som hans tidigare partner begått svarar han:

– Det är fruktansvärda brott. Jag mår fysiskt illa bara av att tänka på det.

Federley: Aldrig utsatt min dotter för fara

På Facebook skriver Fredrick Federley också själv om beslutet att avsluta sin politiska karriär. Han skriver att det har blivit omöjligt för honom att återhämta sig från sin sjukskrivning på grund av rykten, spekulationer och halvsanningar som nu cirkulerar kring honom.

”Jag vet att jag har gjort missbedömningar under det senaste året. Men jag vill vara tydlig med att jag aldrig, aldrig utsatt min dotter för fara.”

Han fortsätter:

”De avskyvärda, oförlåtliga och fruktansvärda brott som en person som tidigare stått mig nära har gjort har jag ingen som helst tolerans för. De som försökt måla en annan bild har verkligen ingen aning om vem jag är.”

Fredrick Federley lämnar politiken.

Träffades redan i maj

Det var i slutet av november som Federley, EU-parlamentariker och vice ordförande i Centerpartiet, meddelade att han tar paus från politiken.

I ett inlägg på Facebook skrev han att han mår dåligt och att det som skrivs om hans tidigare ”närstående” stämmer. Den närstående mannen är dömd för grov våldtäkt mot barn vid 22 tillfällen samt flera andra sexbrott mot barn.

Aftonbladet har senare, med hjälp av ett stort antal källor med insyn, kunnat berätta att Fredrick Federley träffade den sexbrottsdömda mannen redan i månadsskiftet maj-juni i år. 2020. De två träffades på nätet och några veckor senare hälsade mannen på Federley på hans gård.

Annie Lööf: Oerhört sorgligt

Enligt Aftonbladets uppgifter ska Federley redan i början av kontakten med mannen fått kännedom om hans brottsliga historik. Men partiet ska ha fått informationen först i november, tre dagar innan han själv gick ut med det på sin Facebook.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf skriver i ett sms till Aftonbladet att Fredrik Federleys beslut att lämna sina politiska uppdrag är bra.

– Det är ett klokt beslut av Fredrick Federley att lämna sina uppdrag för att fullt ut fokusera på sin hälsa. Det som hänt har medfört enorma svårigheter för Fredrick att fortsätta sina nuvarande politiska uppdrag. Det är en personlig tragedi och är oerhört sorgligt.

I intervjun med Dalarnas Tidningar säger Federley att han framöver kommer att redogöra för sin bild om vad som hänt i en intervju med tidningen.

Återstår många frågor

Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson säger att partiledningen inte har uppmanat Federley att avgå. Det var hans eget beslut.

Arthursson tycker fortfarande att det finns flera frågetecken i ärendet.

Han säger att han mår fysiskt illa av att tänka på de här brotten. samtidigt har han haft kännedom om dem länge, har du fått någon förklaring hur det hänger ihop?

– Nej det är komplext. Det var en av de sakerna vi ville gå vidare och diskutera med honom när han blev friskare. Nu när han själv väljer att avgå ser vi ingen anledning att gå vidare.

Hade han fortsatt stöd i partiet?

– Jag tror att det finns mycket frågor i Centerpartiet om vad som har hänt. Federley har varit en mycket uppskattad person. Sedan är det klarat att all rapportering har gjort att många har frågor.

Fredrick Federley lämnar även Centerpartiets partistyrelse, den platsen kommer vara vakant till nästa partistämma. I EU-parlamentet står Emma Wiesner som ersättare och kan träda in som ledamot om hon tackar ja.

PODD Lena Mellin om Fredrick Federley

Aftonbladet Daily med Lena Mellin.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Fredrick Federley

LÄS VIDARE

Så hemlighöll Federley uppgifterna om brotten för partiet

ÄMNEN I ARTIKELN

Fredrick Federley

Centerpartiet

Annie Lööf