Fler äldre nätshoppar illegala läkemedel

TT

Publicerad 2021-06-08

Illegala läkemedel i beslag. Arkivbild från Arlanda 2015 i samband med den årliga internationella operationen Pangea.

Fler äldre svenskar har börjat köpa olagliga läkemedel på nätet. Det är en av slutsatserna efter en insats i slutet av maj som ledde till beslag av 15 000 tabletter i Sverige.

”Att köpa och använda receptbelagda läkemedel utan att träffa en läkare innebär risk för att du får fel medicin, fel dos eller att behandlingseffekten uteblir”, varnar Eva-Lena Bergens, utredare på Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande.

Att fler äldre väljer att på egen hand köpa in läkemedel via nätet i stället för att besöka läkare och få recept tror hon beror på den snabba digitaliseringen bland äldre under pandemin.

Den internationella operationen Pangea har genomförts i 92 länder. Från svensk sida deltog Läkemedelsverket, Tullverket och polisen.

I Sverige gjordes cirka 150 beslag, varav de flesta bestod av mindre mängder narkotikaklassade tabletter samt dopnings- och potensmedel. Utöver de 15 000 tabletterna hittades även ett antal kilo vitt pulver som inte är färdiganalyserat.

Interpols preliminära sammanställning av operationen visar att handeln med olagliga läkemedel har ökat. Den sker både via webbsidor och i sociala medier och utöver läkemedel omfattade den även produkter som kan relateras till covid-19.

Följ ämnen i artikeln