Nobelpriset

De får Nobelpriset i fysik

Fysik-pristagarna 2020 utsedda

Av: 

Linus Lindgren

NYHETER

Roger Penrose, Reinhard Genzel och Andrea Ghez tilldelas Nobelpriset i fysik för sina upptäckter kring svarta hål och supermassiva kompakta objekt i mitten av vår egen galax.

– Det här är Vintergatans mörkaste hemlighet, säger Kungliga vetenskapsakademiens Göran K. Hansson.

Nobelpriset i fysik delas i år ut till två olika upptäckter.

– Nobelpriset i fysik 2020 tilldelas med ena hälften till Roger Penrose för upptäckten att bildandet av svarta hål är en robust förutsägelse av den allmänna relativitetsteorin, och med andra hälften gemensamt till Reinhard Genzel och Andrea Ghez, för upptäckten av ett supermassivt kompakt objekt i Vintergatans centrum, säger Göran K Hansson, ständig sekreterare för Kungliga Vetenskapsakademien.

Det blir delat Nobelpris i fysik i år, men båda upptäckter handlar om det mörka i rymden. Från vänster pristagarna Roger Penrose, Reinhard Genzel och Andrea Ghez.
Ulf Danielsson, ledamot i Kungliga Vetenskapsakademien, förklarar årets Nobelpris i fysik under tillkännagivandet.

”Reinhard Genzel och Andrea Ghez upptäckte att något osynligt och extremt tungt styr stjärnornas kretslopp närmast mitten av vår egen galax, Vintergatan. Ett supermassivt svart hål är den enda i dag kända förklaringen”, skriver Kungliga Vetenskapsakademien i ett pressmeddelande.

Enligt Kungliga Vetenskapsakademien är Penrose upptäckter en direkt konsekvens av Albert Einsteins allmänna relativitetsteori.

”Roger Penrose använde matematiska metoder i sitt bevis för att svarta hål är en direkt konsekvens av Albert Einsteins allmänna relativitetsteori. 1965 visade Penrose i en artikel att svarta hål faktiskt kan bildas, som fortfarande ses som det viktigaste bidraget till den allmänna relativitetsteorin sedan Einstein”, skriver Kungliga Vetenskapsakademien.

Ghez om upptäckten: ”Tvivel och spänning”

Andrea Ghez som var med på länk under tillkännagivandet berättar om känslan när de gjorde sin upptäckt.

– Det första var nog tvivel. Du måste bevisa visa för dig själv att du faktiskt ser det du ser. Så både tvivel och spänning, säger hon.

Hon säger också att det är det okända kring svarta hål som gör dem så spännande.

– Vi vet inte vad som är inuti ett svart hål. Det är därför de är så spännande. Att studera svarta hål för verkligen fysikforskningen framåt, säger säger Andrea Ghez under tillkännagivandet.

Hon är den fjärde kvinnan som tilldelas Nobelpriset i fysik.

– Jag hoppas att jag kan inspirera fler unga kvinnor in till att börja forska inom fysik, säger hon.

Förhandsfavoriter

Enligt analysföretaget Clarivate var det upptäckter kring beräkningar av kaos, tillverkning och nya tillämpningar av kol- och bornitrid-nanorör och upptäckterna kring svarta hål som på förhand var favorittippade att tilldelas det ärofyllda priset.

Precis som när Nobelpriset i medicin delades ut under måndagen skedde tillkännagivande genom en tv-sänd presskonferens. Årets Nobelvecka ser på grund av coronapandemin inte ut som vanligt. Bland annat är prisceremonin i Konserthuset i Stockholm den 10 december inställd. Även banketten i Stadshuset i Stockholm och den i Oslo är också inställda.

 

Nobelpriset 2020

Kommande tillkännagivanden:

  • Onsdag 7 oktober 11.45: Kemipriset
  • Torsdag 8 oktober 13.00: Litteraturpriset
  • Fredag 9 oktober 11.00: Fredspriset
  • Måndag 12 oktober 11.45: Ekonomipriset (Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne)

Pristagare 2020:

  • Fysik: Roger Penrose, Storbritannien, Reinhard Genzel, Tyskland, och Andrea Ghez, USA, för sina upptäckter om svarta hål i rymden.
  • Fysiologi eller medicin: Harvey J. Alter, USA, Michael Houghton, England, och Charles M. Rice, USA, för upptäckter om hepatit-C.
     

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert:

LÄS VIDARE

Arbetsmarknads­forskning får ekonomipriset i Nobels minne

ÄMNEN I ARTIKELN

Nobelpriset

Nobelpriset i fysik

Kungliga Vetenskapsakademien

Nobelkommittén

Forskning & vetenskap