Legaledare inför rätta i migrantsak

Av: 

TT

Publicerad:
Fartyget Open Arms hindrades att lägga till på den italienska ön Lampedusa, vilket får ett rättsligt efterspel i Italien.
Foto: Johan Hallnäs/TT
Fartyget Open Arms hindrades att lägga till på den italienska ön Lampedusa, vilket får ett rättsligt efterspel i Italien.

NYHETER

Matteo Salvini, ledare för det italienska ytterhögerpartiet Lega, ställs inför rätta i ett av de uppmärksammade fall där migranter hindrades kliva iland i Italien.

Sommaren 2019 ville räddningsfartyget Open Arms anlöpa hamnen på den italienska ön Lampedusa, efter att ha undsatt 147 människor som försökt ta sig över havet. Italiens dåvarande regering, där Salvini var inrikesminister, lät dem inte göra det varpå fartyget flöt i ovisshet utanför kusten i flera veckor.

Landet försökte under denna tid sätta press på andra Medelhavsländer att ta emot fler migranter, då Italien under flera års tid tagit emot en stor majoritet av de som kommit över havet. Salvini har därtill sagt att det var hans "heliga plikt" att "försvara nationen".

Efter omkring tre veckors dödläge, där situationen ombord beskrivits som ett humanitärt nödläge, fattades åklagarbeslut om att Open Arms skulle beslagtas och dess passagerare evakueras.

Rättsligt bedöms Matteo Salvinis beslut kunna utgöra illegala frihetsberövanden och en domstol i sicilianska Palermo har beslutat att en rättegång ska hållas, med start den 15 september.

Legaledaren riskerar flera liknande åtal. Förra veckan tog åklagare ett kliv tillbaka i ett fall, där ett hundratal migranter fick sitta kvar på det italienska kustbevakningsfartyget Bruno Gregoretti i flera dagar utan möjlighet att gå iland. Där väntas ingen rättegång.

Publicerad: