RFSL-anställd döms till fyra års fängelse för våldtäkter

En man som var anställd på RFSL döms för våldtäkter mot fyra unga män.

De hade vänt sig till 56-åringen i hopp om att få hjälp med sina asylprocesser.

– Jag visste inte vad jag skulle göra, jag ville ha hjälp med mina papper till Migrationsverket, har en man berättat i förhör.

Den 56-årige mannen har jobbat på föreningen RFSL i ett 20-tal år. Hans uppdrag var att bistå unga hbtq-män i kontakterna med Migrationsverket.

– Han sög min k*k och kysste mig. Jag visste inte vad jag skulle göra, jag ville ha hjälp med mina papper till Migrationsverket, har en av de unga männen berättat i förhör.

Stockholms tingsrätt meddelar att 56-åringen döms för att på sitt kontor ha våldtagit fyra män och utsatt två av dem för sexuella ofredanden.

”De har antigen varit asylsökande, papperslösa, väntat på verkställighet av utvisning eller arbetat under tillfälligt arbetstillstånd”, skriver Stockholms tingsrätt.

Fler har anmält 56-åringen

En av männen polisanmälde 56-åringen i april 2020, och därefter kom övriga att polisanmäla honom.

Efter att åtal väckts har flera personer hört av sig till polisen och vittnat om liknande övergrepp, har Aftonbladet tidigare rapporterat.

– De här fallen har alltså uppdagats efter åtalets väcktes och är därför inte med i åtalet, sa Helena Boström Thomas, presstalesperson på Stockholmspolisen, till Aftonbladet.

RFSL kände till fall

Redan sommaren 2019 ska en chef på RFSL fått kännedom om misstänkta övergrepp. En internutredning inleddes – men mannen fick jobba vidare.

”Det går självklart inte att säga att det gjorts tillräckligt när den före detta medarbetaren är misstänkt för dessa övergrepp. Den nya styrelsen är inställd på att arbeta hårt för att försöka återupprätta förtroende hos stödsökande och medlemmar”, har Lovise Brade, nyvald ordförande för RFSL Stockholm, tidigare skrivit i ett mejl till Aftonbladet.

Straffvärdet för gärningarna bedöms till fyra år och sex månader.

Men påföljden blir fyra år då Stockholms tingsrätt tar i beaktning att 56-åringen förlorat sin anställning och ”kommer få svårt att få anställning inom sitt verksamhetsområde”.

Den dömde ska också betala skadestånd till de utsatta männen. Han har under förhandlingen inte gett några kommentarer till anklagelserna, skriver tingsrätten.

Mannens kontor.
Mannens kontor.
Publisert:

LÄS VIDARE