Aung San Suu Kyi

Militärkupp i Myanmar: Suu Kyi bortförd

Av: 

TT

Linus Lindgren

NYHETER

Militären i Myanmar har genomfört en militärkupp.

Landets civila ledare Aung San Suu Kyi och flera medlemmar ur landets regering fördes under en gryningsräd bort från sina hem och militären har utlyst ett års undantagstillstånd i landet.

Innan räden hann Aung San Suu Kyi skicka ut ett meddelande till folket på Facebook: ”Acceptera inte kuppen”.

Aung San Suu Kyi, Myanmars president Win Myint och ett icke angivet antal medlemmar ur regeringen fördes bort från sina hem i gryningsräder. Även flera ministrar på regional nivå uppges ha förts bort.

Under förmiddagen gick militären ut i sin egen tv-kanal i landet och meddelade att all makt har tagits över av överbefälhavaren Min Aung Hlaing.

Anledningen som anges är det påstådda valfusk som militären hävdar förekom i höstens val, där Aung San Suu Kyis styrande parti NLD vann en jordskredsseger.

Aung San Suu Kyi uppmanar folket i landet att protestera mot militärkuppen, rapporterar AFP.

I ett inlägg på NLD:s Facebooksida skrev hon innan hon blev bortförd att landet ”inte ska acceptera kuppen”.

Undantagstillstånd i ett år

Militären har utlyst undantagstillstånd i hela landet, vilket ska råda i ett år, och uppger att det är nödvändigt för att behålla stabiliteten i landet.

"Valkommissionen UEC har misslyckats med att lösa stora oriktigheter i det allmänna valet som hölls den 8 november 2020", står det i det uttalande som lästes upp i tv och som den av militären nu tillsatte presidenten Myint Swe har skrivit under.

Uttalandet anklagar "andra partier" för att "skada stabiliteten" i landet. "Situationen måste lösas inom lagens ramar och ett undantagstillstånd är utlyst", fortsätter det.

Militären i Myanmar. Obs: Arkivbild.

FN och USA fördömer

Någon timme efter de första rapporterna om att Myanmars ledare förts bort meddelade landets statliga tv-kanal via Facebook att de har "tekniska problem" och inte kan sända. Reuters och AFP uppger att det förekommer avbrott även för internet och telefonlinjer.

FN:s generalsekreterare António Guterres fördömer i ett uttalande militärens agerande. "Den här utvecklingen är ett allvarligt slag mot demokratiska reformer i Myanmar", skriver Guterres talesperson Stephane Dujarric i ett uttalande.

Även USA protesterar och hotar med repressalier om de folkvalda ledarna inte omedelbart släpps.

"USA motsätter sig alla försök att ändra utgången på de nyligen hållna valen eller att hindra den demokratiska maktöverlämningen och kommer att ta till åtgärder mot de ansvariga om dessa steg inte dras tillbaka", skriver Vita husets talesperson Jen Psaki i ett uttalande.

Parlamentet skulle ha samlats

Militärkuppen iscensattes bara timmar innan landets nyvalda parlamentet var tänkt att sammanträda för första gången. En talesperson för det styrande partiet NLD, Myo Nyunt, sade till nyhetsbyrån Reuters att det ännu under tidig morgon i Myanmar var oklart var alla parlamentsledamöter befann sig och om de var i säkerhet.

Vittnen uppger för nyhetsbyrån att ett dussintal soldater synts vid stadshuset i Myanmars största stad Rangoon och att flera militärfordon synts på gatorna.

En talesperson för militären varnade förra veckan för att det kan bli "nödvändigt att upphäva grundlagen" på grund av oegentligheter och att man kan tvingas "att agera". Militärledare hävdade i lördags att militären skulle följa grundlagen och att uttalandet inte alls var ett hot om en militärkupp.

Det var bara ett decennium sedan som Myanmar trädde ut ur närmare 50 år av militärstyre. Men makten är fortfarande delad mellan den civila regeringen och landets generaler.

ANNONS

Nya Mumin-muggarna med Lilla My och Stinky finns hos Cervera – förboka redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Aung San Suu Kyi

ÄMNEN I ARTIKELN

Aung San Suu Kyi

Myanmar (Burma)