Inget avtal om arbetsrätten – regeringskris hotar

Deadline var satt till midnatt.

Men det blev inget avtal om arbetsrätten mellan fack och arbetsgivare.

Nu hotar regeringskris – och LO skyller öppet på Centerpartiet och Liberalerna.

Förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare kraschade under natten mot torsdagen. Därmed blir det inget nytt huvudavtal om spelreglerna på svensk arbetsmarknad.

Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl beklagar att partnerna inte kunde enas.

– Det har funnits många konkreta förslag för en bättre fungerande arbetsmarknad uppe på förhandlingsbordet. Vi har gjort vårt yttersta för att hitta en balanserad uppgörelse. Tyvärr har vi inte lyckats, säger han i ett pressmeddelande som skickades ut strax före klockan 02.

Deadline 30 september

Förhandlingarna skedde mellan LO, Svenskt Näringsliv och PTK, en samverkansorganisation för 27 fackförbund som organiserar tjänstemän i privat sektor.

Parterna hade själva satt 30 september som deadline för en överenskommelse.

– Det har varit en tuff men konstruktiv förhandling mellan parterna, tyvärr nådde vi inte hela vägen fram denna gång, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson i ett pressmeddelande som skickades ut strax före 03.

Hon lägger öppet skulden på regeringens samarbetspartier:

– Det är flera skäl till att vi inte lyckades denna gång men framförallt var det den så kallade las-utredningen som satte krokben för arbetsmarknadens parter. Den försvårade för oss att komma överens i viktiga frågor. Utredningens förslag låg som en blöt filt över förhandlingarna. Ytterst är det Centerpartiet och Liberalerna som kraschade denna förhandling genom att driva igenom las-utredningen.

”Sist in, först ut” var en stridsfråga

Förhandlingarna har bland annat handlat om undantag från turordningsreglerna i las, lagen om anställningsskydd, och vad som ska räknas som ”saklig grund” vid uppsägning av personliga skäl.

Undantagen från principen ”sist in, först ut” har varit en stor stridsfråga i förhandlingarna.

– De har haft enorm stor betydelse, säger Mattias Dahl till TT.

Utredningen kom 1 juni

Förändringar i arbetsrätten är en av punkterna i Januariavtalet mellan regeringen och C samt L. En utredning tillsattes och lämnades in till regeringen 1 juni. Bland utredarens förslag finns att fem anställda ska kunna undantas från turordningsreglerna oberoende av företagets storlek. Det ska jämföras med dagens regler där två kan undantas från las-listan i företag med max tio anställda.

Jonas Sjöstedt och V har flera gånger hotat att fälla Löfven om utredningen blir lag.
Jonas Sjöstedt och V har flera gånger hotat att fälla Löfven om utredningen blir lag.

Redan samma dag som utredningen blev klar kritiserades den av statsminister Stefan Löfven.

– Vi har bett om en utredning, där står både om turordning, balans mellan parterna och att vi inte ska ha godtyckliga uppsägningar. Sedan får en utredare ett uppdrag och lägger sitt förslag och nu konstaterar vi att balansen mellan parterna har man inte lyckats upprätthålla, sa han till Aftonbladet.

Regeringskris hotar

Löfven och regeringen har ställt stort hopp till att arbetsmarknadens parter ska komma överens. När förhandlingarna nu kraschar hamnar bollen hos politikerna.

Enligt Januariavtalet ska utredningen förvandlas till lag under 2021. Utredaren Gudmund Toijer satte dock 1 januari 2022 som startdatum.

Händelseutvecklingen ökar risken för regeringskris. Las-utredningen var en eftergift till Centerpartiet och Liberalerna som alltså båda krävt att den ska bli lag om parterna inte kommer överens.

Ebba Busch Thor, KD.
Ebba Busch Thor, KD.

Samtidigt har Vänsterpartiet flera gånger sagt sig vara redo att fälla regeringen om förslagen blir lag. Så sent som under onsdagen sa sig KD-ledaren Ebba Busch vara redo att ställa sig bakom V i en misstroendeförklaring mot Löfven.

– För det första är det väl känt att vi är för en reformering av las – men vi tycker också att Sverige behöver en ny regering. Om det här ger oss en chans att göra det, då kommer vi inte tveka, sa hon i SVT:s Aktuellt.

M-ledaren Ulf Kristersson och SD-ledaren Jimmie Åkesson har tidigare gett samma besked.

 

Publisert:

LÄS VIDARE