Nyheter

Pfizers vaccin kan ge skydd i flera år

Av: 

TT

Effekten av covidvaccinet från Pfizer kan vara i flera år, enligt en ny studie. Arkivbild.
Effekten av covidvaccinet från Pfizer kan vara i flera år, enligt en ny studie. Arkivbild.

NYHETER

Pfizers covidvaccin kan ge skydd i flera år, visar en ny studie av amerikanska forskare.

– För folk som tagit vaccinet bör det här kännas jättebra. De kan känna sig optimistiska, säger forskaren Ali Ellebedy.

Det kanske inte behövs någon så kallad boosterdos för dem som redan är fullt vaccinerade med Pfizers covidvaccin, enligt en ny studie som presenteras i tidskriften Nature.

Ali Ellebedy, lektor i patologi och immunologi vid Washington University School of Medicine i Saint Louis, och hans kollegor började planera studien tidigt under pandemin, innan något vaccin ens var färdigt.

– Något som vi fascinerats av redan före pandemin är en speciell reaktion som sker i immunförsvaret när vi vaccinerar oss, en så kallad germinalcenterreaktion, säger Ellebedy och fortsätter:

– Jag förstår att det här är ett uttryck som inte är allmänt känt, men det är en fascinerande reaktion som krävs för att vi ska få ett robust och långvarigt resultat av vaccin.

Ali Ellebedy förklarar att efter att ha vaccinerats så tränas vissa immunceller. Germinalcenterreaktion kan liknas vid en skola där så kallade B-celler lär sig känna igen fienden – i det här fallet coronaviruset.

– Vi har inte tid att vänta två-tre år för att se hur långvarig effekten av vaccinet blir. Men vi kan titta på den här reaktionen och göra en kvalificerad gissning om hur långvarigt immunsvaret blir, baserat på hur robust den här reaktionen blir, förklarar Ellebedy.

Testas i lymfkörtlarna

För att ytterligare komplicera saker och ting så kan man inte konstatera germinalcenterreaktion via ett vanligt blodprov, utan forskarna behöver titta djupare där själva reaktionerna sker, vilket efter vaccinering sker i lymfkörtlarna i armhålan.

41 personer rekryterades till studien bland personer som tidigt gavs vaccinet i USA. På 14 av dem togs prover direkt ur lymfkörtlarna vid flera återkommande tillfällen.

– Vi blev förvånade att vi hos alla – 100 procent – hade en väldigt bra germinalcenterreaktion som orsakats av vaccinet. Vi blev ännu mer förvånade att vi kunde se att det fortsatte även fyra månader efter vaccineringen.

Proverna har bara gjorts på Pfizers så kallade mRNA-vaccin.

– Det blir jätteviktigt att göra liknande studier med andra underlag, som Astra Zenecas, Johnson & Johnsons eller Novavax vaccin, som är helt annorlunda. Jag hoppas att svaren blir liknande, säger han.

Kanske fungerar på varianter

Ali Ellebedy hoppas att resultatet framöver kan användas för att ta fram vaccin till andra sjukdomar, som influensa och malaria.

TT: Hur säkra är vi att effekten verkligen är långvarig?

– Ur ett vetenskapligt perspektiv kan vi inte vara säkra på någonting. Men vi kan säga med viss säkerhet, med tanke på det vi vet av den naturliga effekten av den här reaktionen och vad den leder till i immunförsvaret, att med en viss säkerhet så kommer det leda till en effekt som varar i flera år.

Han kommer dock med en brasklapp:

– Det betyder inte att individerna är fullt skyddade, för det här immunsystemet är tränat att rikta in sig på en viss variant av viruset, men den versionen kan förändras och då måste immunförsvaret tränas om för att rikta in sig på den nya varianten.

Något som ändå ger hopp – när olika coronavirusvarianter cirkulerar – är att B-cellerna i den här reaktionen också förändras med tiden, och blir bättre.

– Om det också gör att den blir bättre på varianter av coronaviruset är något som vi verkligen är nyfikna på, och där vi har studier som pågår just nu, säger Ali Ellebedy.

PODD Restriktionerna lättar – Nivette Dawod reder ut

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert: