Regeringskrisen 2021

Demoskop: V skapade kaos och gjorde succé

Av: 

Beri Zangana

NYHETER

Fäll regeringen och rusa i opinionen.

Vänsterpartiet tycks ha hittat receptet för att få partiet att växa.

I den senaste mätningen från Aftonbladet/Demoskop ökar Vänsterpartiet markant och når sin högsta nivå sedan 2002.

Misstroendeomröstningen mot Stefan Löfven i förra veckan har skapat en regeringskris.

Samtidigt ser vinnaren i regeringskrisen ut att vara Nooshi Dadgostar och Vänsterpartiet visar Aftonbladet/Demoskops senaste mätning.

I mätningen är den senaste förändringen Vänsterpartiets markanta ökning. Partiet landar på 11,3 procent vilket är en ökning med 2,8 procentenheter sedan den senaste mätningen.

Förändringen beror bland annat på att partiet har tagit väljare från Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

– Vänsterpartiet har inte varit på den nivån sedan september 2002. Det är en ganska avsevärd ökning och då ska man komma ihåg att de också hade Jonas Sjöstedt under en lång period. Han hade ett stort förtroende generellt men lyckades inte nå de nivåerna, säger Anders Lindholm, vd på Demoskop.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar.

Vunnit väljare från S

Även vid Demoskops senaste mätning som då handlade om partiledareförtroende fick Nooshi Dadgostar höga siffror. Då ökade förtroendet med fem procentenheter och hon landade på 33 procent i förtroendemätningen.

En retorik som har förts är att Vänsterpartiet, som röstade för att fälla Stefan Löfven då regeringen inte backade från förslaget om fri hyressättning i Januariavtalet, nu allierat sig med högerkonservativa blocket. Någonting som skulle kunna innebära att partiet tappar röster.

– Det har inte gjort något större avtryck. Hon (Nooshi Dadgostar) har stått upp för sina principer och det har uppskattats av många att hon gör det. Väljarna tror inte att Vänsterpartiet kommer att göra en gemensam sak med det högerkonservativa blocket, vilket är det som man har velat göra gällande, säger Anders Lindholm.

Även Kristdemokraterna ökar rejält i den senaste mätningen och partiet är strax över nivån i valet 2018.

– Även Kristdemokraterna gick framåt men det är svårt att säga om det är någonting bestående, säger Anders Lindholm.

”Har inte råd att tappa ytterligare”

För Liberalerna och Centerpartiet, två partier som också varit i centrum den senaste veckan är förändringarna ytterst små. Samtidigt hänger Liberalerna likt Miljöpartiet på spärren för att nå riksdagsgränsen.

– Just Miljöpartiet och Liberalerna ligger på nivåer som skulle kunna generera stödröster. De ligger strax över tre procent så förutsättningarna att hänga kvar är inte så dåliga ändå, säger Anders Lindholm.

Liberalerna får i den senaste Demoskopmätningen drygt 3,4 procent.

– Man förlorade väljare när man gick in i Januariavtalet, sedan förlorar man en annan grupp väljare när man gick ur samarbetet, samtidigt är det så att Liberalerna brukar byta väjare mellan varje val så man är vana vid nya väljargrupper, säger Anders Lindholm och fortsätter:

– Jag tror inte man har råd att byta linje en gång till, då måste man nog hålla fast vid sin linje för att inte riskera att tappa ytterligare väljare.

Mätningen gjordes under perioden 23 till 28 juni. Frågan som respondenterna fick var ”Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag?”.

Märta Stenevi (MP) och Per Bolund (MP) och Stefan Löfven (S). Både Miljöpartiet och Socialdemokraterna har tappat många röster till Vänsterpartiet.

DAILY Regeringskris – det nya normala?

Aftonbladet Daily med statsvetaren Linn Mårdstam.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

ANNONS

Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

S-källor om Stefan Löfvens maktplan

ÄMNEN I ARTIKELN

Regeringskrisen 2021

Aftonbladet/Demoskop

Vänsterpartiet

Nooshi Dadgostar

Liberalerna

Socialdemokraterna

Centerpartiet