Åtalas för mord på sin hustru – kvinnan en av elva som mördades ifjol

Publicerad 2021-06-01

Trebarnsmamman misstänks ha skjutits i huvudet av sin make i december.

Idag åtalades 41-åringen för mordet på henne och motivet misstänks vara hedersrelaterat.

Kvinnan blev en av elva kvinnor som ifjol mördades av en man hon har eller har haft en relation med.

Det hade ännu inte hunnit bli kväll torsdagen den 3 december ifjol, när polis kallades till en lägenhet i Fisksätra i Nacka.

En man hade kommit in på en polisstation och anmält sig själv. Han hade dödat sin hustru men menade själv att det rörde sig om en olycka.

I lägenheten hittades en kvinna ihjälskjuten i en soffa. Hon hade då legat död i ett antal timmar.

Kvinnan blev den elfte kvinnan som år 2020 mördades av en man hon har eller har haft en relation med visar Aftonbladets mångåriga undersökning där varje dödad kvinna räknas.

Fyra av kvinnorna mördades med skjutvapen. Några av de andra mordvapnen som användes för att mörda kvinnorna var en landhockeyklubba, en hantel, kniv och gärningsmannens egna händer.

I fyra av fallen tog gärningsmannen efteråt sitt liv.

Hittills, sedan Aftonbladet inledde sin räkning från år 2000, har 326 kvinnor mördats. Men då är ännu inte år 2021 inräknat.

Paret i Fisksätra var gifta och hade tre barn tillsammans i åldrarna 3, 6 och 13 år gamla.

De hade varit gifta i 13 år. Ekonomin ska ha varit god och familjen hade vid tiden för gärningen sålt sitt hus och bodde i en anhörigs lägenhet i väntan på att köpa ny bostad.

Vad som ledde fram till mordet är ännu oklart men enligt åtalet ska motivet för gärningen ha varit att bevara eller återupprätta familjens och/eller sin egen heder.

– Jag menar att mannen har skjutit sin fru i huvudet med uppsåt och att det skett med hedersmotiv. I utredningen har det kommit fram både muntliga och skriftliga uppgifter om att paret levde i en hederskontext och att det fanns hedersrelaterade skäl för mannen att utföra gärningen. Det finns inga tidigare polisanmälningar om att mannen skulle ha utsatt sin fru för brott, säger kammaråklagare Charlotte Löf som ansvarat för utredningen.

Detta förnekar dock mannen själv.

– Det här rör sig om en olyckshändelse. Och vad gäller det med hedersmotiv så motsätter vi oss verkligen det. Det är en helt felaktig uppfattning från åklagaren, säger mannens advokat Henrik Olsson Lilja.

– Det här är en tragisk händelse som har inträffat och han är lika förstörd som övriga familjen över det som hänt.

Hur gick olyckan till menar han?

– Detaljerna tar vi i rätten men det är en olyckshändelse.

Åklagaren tror dock inte på den förklaringen.

– Mitt påstående är att detta skett uppsåtligen. I det ingår att jag inte anser att hans invändning är trolig.

Enligt en liten sinnesundersökning, en så kallad P7:a, som gjorts på mannen så kan det misstänkas att han led av en allvarlig psykisk störning vid tiden för gärningen.

Där berättar 41-åringen även att han driver ett eget företag och att han inte gjort militärtjänst men bejakar ett vapenintresse och har ett medlemskap i en skytteklubb.

Polis på plats efter händelsen.

Här hittar du granskningen ”Dödade kvinnor”

Följ ämnen i artikeln