MP:s språkrörsval: Stenevi utmanas av flera

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Annika Hirvonen (MP) är en av utmanarna. Arkivbild
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Annika Hirvonen (MP) är en av utmanarna. Arkivbild

Det blir kamp om språkrörsposten på Miljöpartiets kongress.

Annika Hirvonen, talesperson i migrationsfrågor, står fast vid sin kandidatur. Liksom flera andra.

– Jag har bestämt mig för att fortsätta att kandidera. Jag har fått väldigt starkt stöd från många som hört av sig, säger Hirvonen.

Åtta miljöpartister har kandiderat för att bli Miljöpartiets nästa kvinnliga språkrör efter Isabella Lövin. I förra veckan förordade partiets valberedning partisekreteraren Märta Stenevi som nytt språkrör.

"Duktig kommunikatör

Valberedningen uppmanade samtidigt de övriga att under helgen fundera på om de vill kvarstå som kandidater. Och hälften är fortsatt med i leken, enligt TT:s rundringning.

– I helgen fick jag också reda på att när distriktet i Västernorrland rangordnade kandidater så satte de mig som etta. Jag känner starkt förtroende utifrån landet, säger Hirvonen.

– Jag tror att den erfarenhet och kunskap jag har i aktuella samhällsfrågor, ihop med att jag är en duktig kommunikatör och har visat att jag kan sätta agendan i samhällsdebatten, sammantaget gör det att jag är den kandidat som har bäst förutsättningar att se till att vi lyfter i nästa valrörelse.

En annan tidigare kandidat som gett besked om att hon tänker ställa upp i språkrörsvalet den 31 januari är kommunpolitikern Elin Söderberg från Umeå.

"Står till förfogande"

Även riksdagsledamoten Rebecka Le Moine står kvar vid sin kandidatur. Stödet för henne tycker hon är som starkast i Östergötland, där hon kommer ifrån.

– I vårt parti är det viktigaste att partiet får välja. Det är på kongressen som vi får se vem som partiet vill ha som språkrör. Jag står till fortsatt förfogande.

Hon lyfter fram att hon fortsatt vill driva frågor om natur, miljö och biologisk mångfald på en så hög nivå som möjligt.

– I dag överlämnades skogsutredningen som är en fråga som jag verkligen brinner för. Jag hoppas kunna bidra till att politiken verkligen tar hand om den här utredningen, säger Rebecka Le Moine.

Den före detta ministern Karolina Skog har däremot meddelat att hon hoppar av till förmån för Märta Stenevi.

Övriga som väntas ge besked är riksdagsledamöterna Janine Alm Ericson och Pernilla Stålhammar, samt jämställdhetsminister Åsa Lindhagen.

Publicerad: