Norges svar: Hade alla gjort som Sverige hade Hitler vunnit

Carl Bildt får norrmännen att rasa.

På Twitter hävdar han att Sverige skulle ha klarat sig bättre mot nazisterna under andra världskriget än vad Norge gjorde.

– Det är kanske den enda VM-grenen svenskarna alltid vinner, att de tror att de är bäst i världen på allt, säger journalisten och vänsterpolitikern Mímir Kristjánsson till NRK.

Carl BIldt.
Carl BIldt.

I fredags var det årsdagen av den nazityska invasionen av Danmark och Norge 1940. Då twittrade Carl Bildt, tidigare statsminister och utrikesminister, att Sverige hade klarat sig bättre än grannländerna.

"Försvaret var inte strålande 1940, men starkare än i Norge och betydligt starkare än i Danmark. Hade Hitler beslutat sig för att invadera Sverige hade det blivit strid", skrev han.

Inlägget har väckt ont blod i Norge. Många där menar att påståendet från Carl Bildt är smaklöst och stötande, inte minst på årsdagen.

”Taktlöst”

– Jag tycker det är konstigt om det stämmer, om inlägget är äkta. Och om det är så illa tycker jag att det är taktlöst, säger Norges försvarsminister Frank Bakke-Jensen, Höyre, till tidningen VG.

Hans partikollega, folketingsledamoten Lene Westgard-Halle, twittrar:

"Tack för att du påminner oss om att Sverige inte gjorde någonting för Norge denna dag 1940. Att ni lät Hitler invadera Norge medan ni såg åt andra hållet. Ja, det är länge sedan och vi förstår att det var svåra tider. Men jag hoppas verkligen att det inte är så här Sverige minns den värsta dagen i Norges historia."

Sylvi Listhaug, nominerad till ny partiledare för Fremskrittspartiet, skriver på Facebook:

"Hade alla gjort som Sverige hade Hitler vunnit."

Ger Bildt rätt

Tom Kristiansen, historieprofessor och expert på andra världskriget, ger Carl Bildt rätt i sak. Men han ifrågasätter meningen med en kort provocerande text på Twitter om en sak som är så pass känslig för Norge.

– Om man tittar på de länder som attackerades av Tyskland 1939 och 1940 så höll Norge ut i särklass längst. Vi höll emot i två månader medan Danmark till exempel föll efter bara två timmar, säger han till VG.

Carl Bildt säger i norska medier sagt att han blivit missuppfattad och att han inte beklagar inlägget.

– Det visar bara att de inte läst det jag har skrivit. Det är alltid klokt att läsa det man uttalar sig om, säger han till VG.


Jackpott – 18 miljoner på Stryktipset: Analys och följ expertens system här
Publisert:

LÄS VIDARE