Stormningen av kongressen i USA

Uppgifter: Diskussion i regeringen om att avsätta Trump

Av: 

Johan Edgar

NYHETER

Flera av Donald Trumps närmaste medarbetare uppges säga upp sig efter kaosscenerna i Washington.

Tunga republikanska politiker skyller våldet på presidenten.

Sent i natt uppgav CNN att det pågår diskussioner i regeringen om att få honom avsatt i förtid.

Det var en chockartad dag i amerikansk politik. Donald Trumps tal på ett protestmöte i närheten av Vita huset slutade med att tusentals anhängare till presidenten tog sig till Capitol Hill och stormade kongressen.

Ledamöterna fick dra på sig gasmasker och ligga på golvet samtidigt som poliser med dragna vapen siktade mot dörren där mobben försökte slå sig in.

Flera ska desperat ha slitit åt sig allt de kunde komma över för att skydda sig om anhängarna kom in i kammaren. En ledamot ska ha gjort ett tillhygge av delar till en handspritställning.

En kvinna sköts till döds av polis när mobben vällde in i byggnaden.

Ledamöter i kongressen tog skydd när mobben kom.
Polisen med dragna vapen.

Hyllade mobben i video

Ledamöterna fördes senare i säkerhet samtidigt som mobben tog sig in i kammaren, tog bilder inifrån deras kontor, slog sönder fönster och vandaliserade.

Allt började med att Donald Trump under talet uppmanade anhängarna att ta sig till Kapitoleum för att ”ge våra republikaner stoltheten och modet de behöver för att ta vårt land tillbaka”. Och de gjorde de med besked.

Under belägringen av kongressen vädjade företrädare från bägge partier till presidenten att göra ett uttalande för att lugna anhängarna och mota mobben.

Till sist la Donald Trump ut en kort video på Twitter där han visserligen bad sina supportrar att ”gå hem” – men sa också ”Vi älskar er. Ni är väldigt speciella”.

Han twittrade senare ett likartat budskap där han åter igen framförde anklagelser om att han utsatts för ett enormt bedrägeri och skrev till de anhängare som stormade kongressen: ”Gå hem med kärlek och i fred. Kom ihåg den här dagen för alltid!”.

Bägge tweets togs senare bort av Twitter och ledde till att man stängde ner hans konto i tolv timmar.

Trumpsupportrar samlade utanför the Capitol.

Medarbetare säger upp sig

Efter chockscenerna i Washington och Donald Trumps handlingar både före och efter kravallerna börjar nu allt fler republikaner vända sig mot sin president.

”Jag stödde president Trumps juridiska rätt att utmana valresultatet i rätten, men domstolarna har gemensamt och överväldigande kastat ut dessa stämningar. Inga bevis på valfusk har framkommit som skulle berättiga att ändra resultatet av valet 2020. Presidenten har ansvaret för dagens händelser genom att ha framfört grundlösa konspirationsteorier som lett fram till detta”, skriver republikanske senatorn Richard Burr från North Carolina i ett uttalande.

Andra tunga företrädare för partiet har uttryckt liknande åsikter.

Flera amerikanska medier uppgav i natt att ett antal av Donald Trumps närmaste medarbetare har bestämt sig för att säga upp sig efter våldet som utspelade sig mitt i nationens huvudstad.

Det handlar om hans nationella säkerhetsrådgivare Robert O'Brien, den biträdande säkerhetsrådgivaren Matt Pottinger och den biträdande stabschefen Chris Liddell.

Dramatisk diskussion i regeringen

Och presidenten verkar vilja bränna alla broar innan hans tid är slut. Under onsdagen trappade han upp konflikten med sin vicepresident Mike Pence för att denne, som president i senaten, inte gått emot konstitutionen och försökt ogiltigförklara elektorsröster som gav segern i presidentvalet till Joe Biden.

Samtidigt som Donald Trump gav sig på sin vicepresident, framkom sent i natt uppgifter från CNN att ministrar i hans egen regering har inlett diskussioner om att åberopa det 25:e tillägget i USA:s konstitution och få presidenten avsatt i förtid. De som deltar i dessa diskussioner ska vara oroliga för hans mentala tillstånd och vad han kan företa sig under de två veckor som återstår av mandatperioden.

En republikansk källa nära Donald Trump säger till CNN att ”presidenten förlorat vettet”.

Enligt tv-kanalens uppgifter ska diskussionerna även ha involverat republikanska ledamöter av senaten. För att en sådan plan ska lyckas krävs att vicepresidenten och en majoritet av regeringen är överens om att presidenten inte är i stånd att utföra sina plikter.

Om presidenten motsätter sig beslutet går det till kongressen, som kan avsätta denne om man får ihop två tredjedelars majoritet. Möjligheten att åberopa det 25:e tillägget har talats om tidigare, men ansetts som helt orealistiskt med tanke på Mike Pence nära relation till Donald Trump. Den relationen förändrades rejält under onsdagen.

 

ANNONS

Nya Mumin-muggarna med Lilla My och Stinky finns hos Cervera – förboka redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Washington under belägring i natt efter totalkaos

ÄMNEN I ARTIKELN

Stormningen av kongressen i USA

Washington DC

USA:s kongress

Kapitolium

Donald Trump

Mike Pence