Stormningen av kongressen i USA

Uppgifter: Diskussion i regeringen om att avsätta Trump

Av: 

Johan Edgar

NYHETER

Flera av Donald Trumps närmaste medarbetare uppges säga upp sig efter kaosscenerna i Washington.

Tunga republikanska politiker skyller våldet på presidenten.

Sent i natt uppgav CNN att det pågår diskussioner i regeringen om att få honom avsatt i förtid.

Fastnålat inlägg
11. januari 2021 kl 12:11av Elle Kari Karlsson
DELA

Melania Trump bryter tystnaden efter stormningen av Kapitolium i ett uttalande på Vita husets hemsida.

– Jag är besviken och nedslagen över vad som hände förra veckan. Jag tycker att det är skamligt att det förekommit skvaller, obefogade personliga attacker och falska vilseledande anklagelser mot mig kring dessa tragiska händelser.

– Den här tiden handlar enbart om att läka vårt land och dess medborgare. Den ska inte användas för personlig vinning.

– Vår nation måste läka på ett civiliserat sätt. Missförstå mig inte, jag fördömer absolut våldet som har inträffat i nationens huvudstad. Våld är aldrig acceptabelt.

Det har bland annat ryktats om att Melania fotograferades samtidigt som stormningen pågick. Hon ska ha jobbat med en fotograf för att ta de sista bilderna på föremål i Vita huset, för en kommande bok om arbetet med att restaurera dem.

"Hon är inte längre på en plats, varken mentalt eller emotionellt, där hon vill bli involverad, sa en källa från Vita huset till CNN.

Skriv inlägg
 • Niklas Eriksson

  Nyhetsbyrån AP avslöjar nu temat för Joe Bidens installationscermoni: ”Ett enat Amerika”.

  Enligt Bidens stab ska det ”visa på början av en ny nationell resa mot att återställa Amerikas själ, ena landet och skapa en väg mot en ljusare framtid”.

 • Elle Kari Karlsson

  Den före detta polischefen Steven Sund som avgick i fredags, berättade för Washington Post att han förhindrades att ringa till nationalgardet före stormningen av Kapitolium den 6 januari.

  Sund- och Capitol Hill-polisen kritiserades i kölvattnet av det våldsamma upproret som dödade fem personer och tvingade kongressen att skjuta upp godkännandet av Joe Biden som nästa president med flera timmar.

  Sund säger att han två dagar före upproret blev alltmer bekymrad över antalet Trump-anhängare som förväntades resa till Washington.

  För att vara på den säkra sidan bad Sund säkerhetsansvariga vid representanthuset och senaten, Paul Irving och Michael Stenger, om deras tillstånd att begära att nationalgardet i D.C skulle sättas i beredskap om han behövde snabb hjälp.

  Enligt Sund fick han inget tillstånd från någon av dem. Irving sägs ha motiverat det genom att säga att han inte var bekväm med "hur det såg ut" om han formellt förklarade en krissituation före demonstrationen. Stenger å sin sida sägs ha föreslagit att Sund informellt skulle be sina kontakter i nationalgardet att vara i tjänst om han behövde hjälp.

  Detta var den första av totalt sex gånger som Sund bad om hjälp, men som avvisades eller försenades, säger han. Två dagar senare, på onsdagseftermiddagen, när hans styrkor attackerades av rebeller, säger Sund att han bad om hjälp ytterligare fem gånger.

 • Josefine Karlsson

  Mediaplattformen Parler ligger nere, rapporterar AFP.

  Parler är populär bland Trump-anhängare.

  Sedan tidigare har Google blockerat nedladdningen av appen och i fredags meddelade Apple att Parler hade 24 timmar på sig att uppdatera sin riktlinjer eftersom man anser att plattformen inte har modererar våldsamt innehåll tillräckligt.

 • Elle Kari Karlsson

  Nästa års PGA-mästerskap i golf flyttas från den Donald Trump-ägda banan Bedminster.

  "Ett genomförande av PGA-mästerskapet på Trump Bedminster skulle skada amerikanska PGA:s varumärke", säger PGA-ordföranden Jim Richerson.

  Enligt Golfweek har det inom PGA debatterats i två år kring om tävlingen borde flyttas från Trumps bana i New Jersey, men det har funnits en rädsla för att hamna i konflikt med en "berömt hämndlysten man". Onsdagens händelser i Washington, då Trump-anhängare attackerade Kapitolium, tycks ha fått bägaren att rinna över för PGA som nu vill distansera sig från den avgående presidenten.

  På söndagskvällen röstade styrelsen i amerikanska PGA för att bryta överenskommelsen om att spela PGA-mästerskapet 2022 på Trump Bedminster, men från Trump-håll menar man att PGA inte har rätt att bryta ett bindande kontrakt.

  "Vi har haft ett vackert partnerskap med amerikanska PGA och är otroligt besvikna med deras beslut", säger en talesperson.

  Damernas US Open spelades på samma bana 2017, trots att de redan då fanns krav på att tävlingen skulle flyttas efter Donald Trumps nedsättande kommentarer om kvinnor under sin valkampanj.

  I förra veckan kritiserades golfgiganterna Annika Sörenstam och Gary Player från flera håll efter att ha träffat Donald Trump och tagit emot presidentens frihetsmedalj, dagen efter kaoset i Washington. (TT)

Det var en chockartad dag i amerikansk politik. Donald Trumps tal på ett protestmöte i närheten av Vita huset slutade med att tusentals anhängare till presidenten tog sig till Capitol Hill och stormade kongressen.

Ledamöterna fick dra på sig gasmasker och ligga på golvet samtidigt som poliser med dragna vapen siktade mot dörren där mobben försökte slå sig in.

Flera ska desperat ha slitit åt sig allt de kunde komma över för att skydda sig om anhängarna kom in i kammaren. En ledamot ska ha gjort ett tillhygge av delar till en handspritställning.

En kvinna sköts till döds av polis när mobben vällde in i byggnaden.

Ledamöter i kongressen tog skydd när mobben kom.
Polisen med dragna vapen.

Hyllade mobben i video

Ledamöterna fördes senare i säkerhet samtidigt som mobben tog sig in i kammaren, tog bilder inifrån deras kontor, slog sönder fönster och vandaliserade.

Allt började med att Donald Trump under talet uppmanade anhängarna att ta sig till Kapitoleum för att ”ge våra republikaner stoltheten och modet de behöver för att ta vårt land tillbaka”. Och de gjorde de med besked.

Under belägringen av kongressen vädjade företrädare från bägge partier till presidenten att göra ett uttalande för att lugna anhängarna och mota mobben.

Till sist la Donald Trump ut en kort video på Twitter där han visserligen bad sina supportrar att ”gå hem” – men sa också ”Vi älskar er. Ni är väldigt speciella”.

Han twittrade senare ett likartat budskap där han åter igen framförde anklagelser om att han utsatts för ett enormt bedrägeri och skrev till de anhängare som stormade kongressen: ”Gå hem med kärlek och i fred. Kom ihåg den här dagen för alltid!”.

Bägge tweets togs senare bort av Twitter och ledde till att man stängde ner hans konto i tolv timmar.

Trumpsupportrar samlade utanför the Capitol.

Medarbetare säger upp sig

Efter chockscenerna i Washington och Donald Trumps handlingar både före och efter kravallerna börjar nu allt fler republikaner vända sig mot sin president.

”Jag stödde president Trumps juridiska rätt att utmana valresultatet i rätten, men domstolarna har gemensamt och överväldigande kastat ut dessa stämningar. Inga bevis på valfusk har framkommit som skulle berättiga att ändra resultatet av valet 2020. Presidenten har ansvaret för dagens händelser genom att ha framfört grundlösa konspirationsteorier som lett fram till detta”, skriver republikanske senatorn Richard Burr från North Carolina i ett uttalande.

Andra tunga företrädare för partiet har uttryckt liknande åsikter.

Flera amerikanska medier uppgav i natt att ett antal av Donald Trumps närmaste medarbetare har bestämt sig för att säga upp sig efter våldet som utspelade sig mitt i nationens huvudstad.

Det handlar om hans nationella säkerhetsrådgivare Robert O'Brien, den biträdande säkerhetsrådgivaren Matt Pottinger och den biträdande stabschefen Chris Liddell.

Dramatisk diskussion i regeringen

Och presidenten verkar vilja bränna alla broar innan hans tid är slut. Under onsdagen trappade han upp konflikten med sin vicepresident Mike Pence för att denne, som president i senaten, inte gått emot konstitutionen och försökt ogiltigförklara elektorsröster som gav segern i presidentvalet till Joe Biden.

Samtidigt som Donald Trump gav sig på sin vicepresident, framkom sent i natt uppgifter från CNN att ministrar i hans egen regering har inlett diskussioner om att åberopa det 25:e tillägget i USA:s konstitution och få presidenten avsatt i förtid. De som deltar i dessa diskussioner ska vara oroliga för hans mentala tillstånd och vad han kan företa sig under de två veckor som återstår av mandatperioden.

En republikansk källa nära Donald Trump säger till CNN att ”presidenten förlorat vettet”.

Enligt tv-kanalens uppgifter ska diskussionerna även ha involverat republikanska ledamöter av senaten. För att en sådan plan ska lyckas krävs att vicepresidenten och en majoritet av regeringen är överens om att presidenten inte är i stånd att utföra sina plikter.

Om presidenten motsätter sig beslutet går det till kongressen, som kan avsätta denne om man får ihop två tredjedelars majoritet. Möjligheten att åberopa det 25:e tillägget har talats om tidigare, men ansetts som helt orealistiskt med tanke på Mike Pence nära relation till Donald Trump. Den relationen förändrades rejält under onsdagen.

 

ANNONS

20% på solskydd från ACO Sun - solsäkert för hela familjen!

Extern länk från MEDS

Köp här

Publisert:

LÄS VIDARE

Washington under belägring i natt efter totalkaos

ÄMNEN I ARTIKELN

Stormningen av kongressen i USA

Washington DC

USA:s kongress

Kapitolium

Donald Trump

Mike Pence