Inför förbud – mot vilda djur på cirkus

Foto: Bill Sikes / TT / NTB Scanpix
Här förbjuds vilda djur på cirkus.
NYHETER

I Indien har myndigheter infört förbud mot alla vilda djur på cirkus. Detta efter det uppdagats att djur levt under missförhållanden, skriver India Today.

Den indiska myndighet som hanterar miljöfrågor har infört förbud mot att cirkusar använder sig av vilda djur. Beslutet har tagits efter en rad av inspektioner som visat att djur levt i missförhållanden.

Vilda djur som björnar, apor, tigrar och lejon förbjöds redan år 1998 – då gjordes ett undantag för elefanter som skyddades av en annan lag. Men i det nya förbudet så innefattas alla vilda djur.

Använde spetisiga metallpinnar

År 2009 införde myndigheter riktlinjer för hur man skulle bedriva cirkusverksamhet. Riktlinjerna berörde bland annat att djuren skulle ha tillräckligt med utrymme, hanteringen av djurens avföring, hälsokontroller, och att se till att de inte är stressade.

Under inspektionerna visade det sig att flera cirkusar bröt mot dessa riktlinjer. Bland annat rapporterades att elefanter knappt kunde röra på sig på grund av extrema smärtor och skador. De förvarades fastkedjade och man använde sig av spetsiga metallpinnar under träning för att skada dem. Man ska nu rehabilitera elefanterna som omhändertas, skriver India Today.

I Sverige är också vissa djur förbjudna att ha på cirkus. En lista från Jordbruksverket visar vilka djur som inte tillåts på cirkus i Sverige: Apor, rovdjur (undantag hundar och katter), säldjur (undantag sjölejon), noshörningar, flodhästar, hjortdjur (undantag renar), giraffer, kängurur, rovfåglar, strutsfåglar och krokodildjur är förbjudna.

Här är djuren som inte får finnas på cirkus 00:35
ARTIKELN HANDLAR OM

Cirkus