Mystisk kärnolycka orsakar radioaktiva moln över Europa

avJoakim Magnå

Radioaktiva moln ligger över Sverige och Europa.

Enligt franska strålningsexperter är ursprunget någon form av nukleär olycka i Ryssland eller Kazakstan i september.

Föroreningen är ofarlig – men den oklara källan förbryllar.

– Det är ovanligt att man inte går ut med information om man haft en sådan här händelse, säger strålskyddsexperten Jan Johansson.

1 av 2 | Foto: IRSN
Illustration från rapporten som visar utsläppets troliga ursprung.

Efter att avvikande radioaktiv strålning upptäckts i atmosfären i Italien i början av oktober mobiliserade den franska strålsäkerhetsmyndigheten IRSN alla sina analysverktyg.

Mellan den 27 september och den 13 oktober har det radioaktiva ämnet rutenium-106 funnits i luften på flera håll i Frankrike. De högsta nivåerna uppmättes i Nice. Det meddelar IRSN i en rapport som släpptes på torsdagen.

Resultat från mätningar i andra länder visar att rutenium-106 upptäckts i majoriteten av Europas länder under de senaste veckorna. Mätningar som gjorts efter den 6 oktober visar att nivåerna minskat gradvis, enligt IRSN.

Strålningen ska inte medföra några risker för människor eller natur.

Ingen reaktorolycka

IRSN utesluter att föroreningen uppstått efter en olycka i en kärnreaktor. I så fall hade rutenium-106 haft sällskap av andra radionukleära ämnen.

I stället är ursprunget sannolikt en anläggning för kärnbränslehantering, en producent av exempelvis medicinskt radioaktivt material eller en satellit med rutenium-generator som återinträtt i atmosfären.

Internationella atomenergiorganet IAEA har undersökt det senare och konstaterar att ingen sådan satellit återkommit till jorden under perioden.

IRSN har inte kunnat fastställa en exakt plats. Men de senaste veckornas väderrörelser pekar mot att den radioaktiva föroreningen uppstått i en region mellan floden Volga och Uralbergen. Det innebär Ryssland eller möjligtvis Kazakstan.

Ovanligt att inte informera

Utsläppet är, baserat på kvantiteten, följden av en olycka och det har uppstått under den sista veckan i september, skriver IRSN i sin rapport.

– De ryska myndigheterna säger att de inte känner till någon sådan olycka på sitt territorium, säger Jean-Marc Peres, direktör för IRSN, till Reuters.

Svenska Strålsäkerhetsmyndigheten känner till radioaktiviteten, men betonar att det är ovanligt att inte veta hur den uppstått.

– Man kan konstatera, att det är ovanligt att man inte går ut med information om man haft en sådan här händelse. I Europa är vi överens om att man ska göra det. Att man slipper spekulationer, säger strålskyddsexperten Jan Johansson.

Hade krävt evakuering

IRSN påpekar att om en liknande olycka skett i Frankrike hade det krävts omfattande åtgärder för att skydda och evakuera befolkningen, i en radie på flera kilometer runt strålningskällan.

Enligt den franska myndigheten är det nu upp till Ryssland och Kazakstan att efterforska källan.

– Vi har gjort vad vi kan. Ryssland är ett vidsträckt land och vi känner inte till alla anläggningar där. Bollen är på deras planhalva, säger Jean-Christophe Gariel, hälsochef på IRSN, till The Guardian.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ryssland

Kazakstan