Åkesson: ”Är det sant så springer det runt en våldtäktsman i våra lokaler”

Av: Ebba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:

Under tisdagsmorgonen deltog Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson i AB Morgon för att svara på kritiken mot partiet efter Kalla Faktas avslöjande om sexuella övergrepp och trakasserier inom SD.

Åkesson säger att han nu vill gå till botten med vad som hänt.

– Vi får utgå från att det här är sant, och då springer det runt en våldtäktsman i våra lokaler, säger Jimmie Åkesson i AB Morgon.

Foto: Jonas Ekströmer/TT, Maja Suslin/TT

Under tisdagsmorgonen deltog Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson både i TV4 Nyhetsmorgon och Aftonbladet morgon.

Där svarade han på kritiken kring det uppmärksammade avsnittet av Kalla fakta ”Hotet inifrån SD” om att partiet påstås blunda för misstankar om sexuella trakasserier, övergrepp och ekonomisk brottslighet.

”Kan springa omkring en våldtäktsman”

Bland annat berättar riksdagsledamoten Hanna Wigh i programmet om hur hon blivit sexuellt ofredad av en riksdagskollega på partikansliet.

– Man blir illa berörd av den här berättelsen och önskar att jag hade känt till detta tidigare. Vi har inte fått den här informationen alls. Detta är nytt för oss och vi vet inte alls vem det handlar om, säger Åkesson till TV4.

Jimmie Åkesson säger att han och Hanna troligtvis kommer att sätta sig ned och prata framöver då han vill komma till botten med vad som hänt.

– Just nu famlar vi i blindo och måste få reda på vem det är. Vi får utgå från att det här är sant, och då springer det alltså runt en våldtäktsman i våra lokaler och det vill vi naturligtvis inte, säger Åkesson i AB Morgon.

”Alla misstänker alla män”

I TV4 förklarade Jimmie Åkesson att situationen blir misstänkliggörande.

– Just nu är det en situation där alla går runt och misstänker alla män på kontoret för att ha gjort detta och det är inte en bra situation heller. Vi måste få veta vem det är så att vi kan gå vidare och reda ut detta.

Åkesson säger att varken han eller partisekreteraren Richard Jomshof känt till uppgifterna tidigare, trots att Wigh uppger att hon informerat.

– Richard säger själv att han inte känner till detta, åtminstone inte på den nivån att man kan agera på något sätt, säger Åkesson i AB Morgon.

Använder sig av krishantering

Tidigare under morgonen deltog även Hanna Wigh i Nyhetsmorgon och i SVT:s Morgonstudio.

Hon berättade att de senaste dagarna har varit omtumlande och att hon är hon provocerad över att partiet först nu gör en polisanmälan.

– Både partisekreteraren (Richard Jomshof reds anm.) och flera andra partikamrater har tagit del av detta och då fanns det ingen önskan om att göra en polisanmälan men nu väljer man att ha någon slags krisstrategi att göra en polisanmäla i detta ärendet, säger Wigh i TV4 och fortsätter:

– Detta är en strategi från partiet att skifta fokus och säga att man tar det på allvar nu när man får reda på det men de har vetat om det hela tiden.

”Mina ord mot hans”

Hanna Wigh berättar att hon själv valde att inte anmäla övergreppet av en riksdagskollega på partikansliet då hon var rädd för repressalier.

–Vi var helt ensamma, det var sent och inga andra på kansliet och jag hade inga skador på kroppen. Det var mitt ord mot hans. Han var väldigt noggrann med att vara säker på den saken, säger Wigh i TV4.

Hon säger även att partiet inte har någon vilja att göra upp med interna problem och passar samtidigt på att såga partiets regeringsförmåga.

– Hur skulle det Sverige se ut för kvinnorna? Det känns som att man vilseleder väljarna. Att det är lurendrejeri. Partiet är långt ifrån regeringsdugligt utan har mycket som behöver hanteras och tas itu med.

Publicerad:

LÄS VIDARE