De delade ut julmat till stadens hemlösa

1 av 3 | Foto: Wahid Raziullah
"Ingen ska gå hungrig, det är fundamentalt", säger Numan Baig.
NYHETER

Ett enkelt budskap om kärlek blev startskottet – nu delar Ahmadiyya Muslimska ungdomsförbundet ut matpaket till behövande varje söndag.

Under julen blev det stor succé när de hjälpte hundratals.

– Ingen ska gå hungrig, det är fundamentalt. Allt levande behöver näring, säger Numan Baig, ansvarig för humanitär hjälp.

Allting började med att gänget i Ahmadiyya Muslimska ungdomsförbundet i Göteborg såg på lokalnyheterna. Där hörde de om organisationer som hjälper hemlösa runtom i staden

– Organisationen var nästan tvungna att välja vilka de skulle hjälpa. Vi kände att det här kändes inte rätt, säger Numan Baig, ansvarig för humanitär hjälp hos Ahmadiyya Muslimska ungdomsförbundet.

Han berättar att Ahmadiyya-muslimer lever efter budskapet ”kärlek för alla, hat för ingen”. Numan fortsätter:

– Det har vi hört hela barndomen och vuxenlivet. Vill vi skapa kärlek och fred måste alla människor ha samma rättigheter. Ingen ska gå hungrig, det är fundamentalt. Allt levande behöver näring.

”Måste lösa långsiktigt”

Så Numan tog kontakt med organisationer som hjälper hemlösa i Göteborg och frågade hur ungdomsförbundet kunde hjälpa till. De kom fram till att de varje söndag mellan 16–18 skulle stå utanför Nils Ericson-terminalen i Göteborg och dela ut matpaket.

Maten samlar de in från matbutiker och bagerier. Sen samlas gänget i moskén och packar portionspåsar.

– Sen åker vi ner till terminalen och delar ut till de vi ser. Och så är vi två eller tre par som tar fyra påsar var i handen och beger oss ut på stan, säger Numan.

De har även anordnat soppkök för hemlösa. Då passade Numan och hans kompisar på att bjuda in politiker till evenemanget.

– Vi delar ut mat, men det hjälper tillfälligt. Politikerna måste lösa det här långsiktigt, säger han.

Fixade en julbuffé

De första sex-sju veckorna av utdelningar har varit en riktig succé för organisationen och under julhelgen blev det ännu mer matpaket.

– På julafton sa vi det, att ingen ska behöva vara ensam. Så vi mailade 90 boenden och härbergen och sa att vi bjuder på käk, säger Numan.

Och det blev minst sagt en buffé:

– Vi hade en fin pakistansk kycklinggryta som vi delade ut, och vantar, underkläder och strumpor. Våra medlemmar donerar mycket, de är väldigt generösa.

På tisdag är det dags för nästa aktion. Då får ett härbärge på Linnégatan besök. Där ska 50 portioner soppa delas ut. Numan erkänner att det ibland blir ganska mycket att göra.

– Vi har många medlemmar och turas om. Det kan vara lite stressigt för mig ibland, men jag är van vid stress, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Göteborg

Jul