Jonas, 31, om paniken: ”Folk skrek och grät”

Publicerad 2017-01-06

Svenske Jonas Löfvenberg, 31, befann sig i grannterminalen när masskjutningen i Fort Lauderdale inträffade.

Kort därpå utbröt panik även i hans terminal – varpå han och hans flickvän tog skydd bakom en soffa.

– Det var omkullrivna barnvagnar, möbler gick sönder och folk slog sig genom skiljeväggar för att ta sig fram.

Strax före klockan 14, lokal tid, började en man skjuta vilt omkring sig i terminal två på flygplatsen i Fort Lauderdale. Fem personer dödades och ytterligare 13 skadades.

Vid ungefär samma tid skulle svenske Jonas Löfvenberg, 31, och hans flickvän hoppa på ett flygplan till Mexiko, från terminal tre.

– Vi fick reda på det när de ropade ut i högtalarna att det var ett ”on-going event” som skulle leda till att massa saker skulle stå still, säger han till Aftonbladet.

När han frågade en flygplatspolis vad som hade hänt fick han veta att flera personer hade skjutits.

”Folk skrek och grät”

På terminal tre diskuterade resenärer händelsen. Vissa ringde hem och berättade att de var okej.

– Men sen när vi skulle gå mot gaten utbröt panik och alla började springa mot den bortre ändan av terminalen, berättar Jonas Löfvenberg, som tog skydd bakom en soffa tillsammans med flickvännen.

– Det var hysteriskt. Folk skrek, grät och jag vet att vissa tappade bort sina barn. Det var svårt att hålla reda på varandra och vi försökte springa bakom saker så att man inte skulle vara i skottlinjen.

Det är fortfarande oklart vad som utlöste paniken, men tidiga uppgifter gjorde gällande att en skjutning ägt rum på flygplatsen. De uppgifterna stämde med all sannolikhet inte.

Hundratals väntar på besked

När Aftonbladet når Jonas Löfvenberg tre timmar efter attacken står han ute på flygplatsens landningsbana tillsammans med hundratals andra passagerare. Ovanför dem flyger fyra helikoptrar, berättar han, samtidigt som polis söker igenom flygplatsen.

– Som det är nu har vi funderat ut en plan för hur vi skulle kunna fly om någon började skjuta här.

När parets resa kan fortsätta till Mexiko är i detta läge oklart. Detta är tredje dagen på en längre resa som fick en dramatisk start.

– Som det är nu får vi ta det lugnt och vänta. Jag förstår om de inte kan ge mer besked. Det är ingen beväpnad personal på landningsbanan, så hotbilden är inte så stor här, får man hoppas, säger Jonas Löfvenberg.

Följ ämnen i artikeln