Väder

Sträng kyla kräver liv på vägarna i USA

Av: 

Max Sommerstein

NYHETER

En vinterstorm drar över USA och med den kommer olyckorna.

En av staterna som drabbats värst är Minnesota, med 285 bilolyckor bara på fredagen och i Minneapolis väntas temperaturen väntas närma sig 40 minusgrader på söndagmorgonen.

– Polarvirvelns tidiga kollaps ligger bakom, säger klimatologen och MIT-forskaren Judah Cohen.

Delar av USA upplever just nu årets kallaste dygn hittills, skriver ABC News. Iskalla vindar, snö i mängder och glashalt på vägarn.

Söndagsmorgonen väntas till exempel bli närmare 40 minusgrader i Minnesota, enligt vädersajten Weather.com, – och som följd av det hårda vädret kommer rapporter om hundratals olyckor. Flera människor har dött i olyckor orsakade av hala vägar och flera andra dödsolyckor utreds för att se om de är relaterade till kylan.

En av de större olyckorna var en masskrock i Baltimore, Maryland, där en tankbil gled av vägen och exploderade. Totalt 70 fordon var inblandade, skriver AP. Två personer dog och elva fördes till sjukhus med varierande skador.

Brandbil gled av vägen

En annan olycka involverade 23 fordon på Capital Beltway, en motorväg runt Washington DC. En man hittades död efter att ha lämnat sin bil på olycksplatsen.

Två personer dog i bilolyckor i Indiana - enligt polisen på grund av underkylt regn och is. Vägarna var så hala att personer fick hjälpas ner från en motorvägsbro med hjälp av stegar.

I Ohio omkom en person efter att ha halkat av vägen med sin bil.

Inte bara civila bilar drabbades av det glatta underlaget. En brandbil på väg till en olycka i Virginia gled av vägen på Route 50.

Mellan 30 och 40 minusgrader

Temperaturerna väntas sjunka ytterligare på söndagen i mellanvästern och på måndagen i nordöstra USA med temperaturer ner mot 30 och 40 minusgrader. Lokala myndigheter vädjar bilister att hålla sig hemma.

”I morgon får vi förmodligen vinterns kallaste dag”, skriver lokala Star tribune i Minneapolis.

I North dakota varnar myndigheterna för ”livshotande kyla”. Regeringens väderorgan National weather service (NWS) säger att människor riskerar köldskador efter ”10 minuters vistelse utomhus”.

Även i montana varnar NWS för kalla vindar och att människor ska stanna inne och skydda sig mot hypotermi.

Hundratals inställda flyg och tusentals förseningar har rapporterats från hela landet och i sex stater från Missouri till Mississippi har tornadovarningar utfärdats.

”Polarvirveln ligger bakom”

Judah Cohen är professor vid MIT, med inriktning på atmosfär– och miljöforskning och arbetar med säsongsbetonade väderprognoser för Verisk Analytics.

Cohen förklarar för Aftonbladet att polarvirveln har slitits itu. Polarvirveln är en köldpol över Nordpolen som uppstår varje vinter och när temperaturskillnaden mellan polarvirveln och de sydligare latituderna över USA och Europa minskar – då försvagas polarvirveln.

– Det är normalt, även om det inte händer varje år. Däremot händer det oftast i januari och i vinter har vi observerat en försvagning i polarvirveln redan i November, säger Juda Cohen.

När polarvirveln försvagas blir den vågigare, vilket ökar risken för fastlåsta lägen i vädret. Den kan både bli förskjuten och, som hänt nu, delas på mitten.

– Förra året var den rekordkraftig i början av vintern, det resulterade i att vi inte fick ta del av nån ordentlig kyla. När vi har kraftig virvel får vi en sådan situation, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.

– Men när den försvagas så kan det resultera i andra placeringar av hög- och lågtryck.

Risk för halka i Sverige

Det är däremot för tidigt att säga om polarvirvelns försvagning kommer att göra vädret i Sverige lika outhärdligt.

– Mycket av kylan och snön fokuseras över USA, men det finns indikationer på att den Nordatlantiska oscillationen kommer att bli mer negativ i slutet av december, som kan komma att släppa in kallare luft från Ryssland till västra Europa. Om blockaden flyttas tillräckligt långt norrut kommer vinden blåsa mer norrut och österut över Skandinavien och då blir det kallare.

Trots att det är för tidigt att säga om Sverige får en riktig vargavinter kan det bli halt på vägarna på söndagen.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för plötslig ishalka i mellersta och norra Sverige. Varningen gäller för eftermiddagen och kvällen och berör Värmland, Dalarna, Gävleborg, Jämtland, Västernorrland och Västerbotten.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!


Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Väder

USA

Minnesota