Lilla Julie drabbades av andnöd – fick vänta i timmar på akuten

1 av 2
NYHETER

Tre månader gamla Julie hostade kraftigt och hade svårt att andas.

Mamma Madeleine larmade ambulans, och de kördes till Nya Karolinska i Solna.

Efter sex timmars väntan gav de upp och lämnade sjukhuset – utan att ha fått träffa någon läkare.

– Det känns fruktansvärt, säger Madeleine.

Julie hade varit förkyld länge. På annandagen fick hon svårt att andas. Föräldrarna befarade att Julie drabbats av ett så kallat RS-virus, som kan vara allvarligt för små barn. De tog sig till barnakuten på Nya Karolinska i Solna.

– Då fick vi träffa läkare ganska snabbt. Det togs en del prover, men de kunde inte se några tecken på RS-virus, säger Julies mamma Madeleine Esphagen.

Familjen skickades hem. På kvällen dagen efter blev dock Julie sämre igen.

– Hon började hosta så kraftigt att hon tappade andan. Hon blev blålila i ansiktet flera gånger, säger Madeleine, och fortsätter:

– Då bestämde vi oss för att ringa ambulans.

Väntade i sex timmar

Familjen kom återigen till Nya Karolinska. De togs emot av en sjuksköterska, och sedan hänvisades de till ett väntrum. Då var klockan 00:30 på tisdagsnatten.

– Vi fick sitta i två timmar innan jag bad om att få in en säng. Där låg vi tills jag gav upp och bestämde att vi skulle gå hem.

– Då var klockan runt 06.30 på morgonen. Vi hade väntat i över sex timmar utan att få träffa en läkare. Det känns väldigt konstigt att inte ens få prata med någon när man kommer in med ett barn på tre månader som har svårt att andas.

Fick räkning

Enligt Madeleine gick det inte att få kontakt med någon personal alls under natten som de tillbringade på sjukhuset.

– Jag såg ingen någonstans. Det fanns ingen som vi kunde prata med.

Hon fortsätter:

– Det känns fruktansvärt att sådana här saker kan inträffa. Vården måste få ett helt annat fokus på patientsäkerhet. Det kan inte fungera så att ingen tar ansvar för helheten.

Någon förklaring från sjukhuset har familjen inte fått. Den enda återkopplingen består av en faktura – för ett läkarbesök som alltså aldrig ägt rum.

– I går kom en faktura på 120 kronor för att vi träffat läkare, vilket vi inte hade. Jag blev så förbannad när jag såg det och ringde till sjukhuset. De makulerade den direkt, så det var väl ett misstag. Men sådant ska inte få ske, säger Madeleine.

Många problem

Det högspecialiserade sjukhuset Nya Karolinska i Solna öppnade i november. Sedan dess har det kommit flera rapporter om allvarliga problem i verksamheten. Tidigare i december var kritiska patientlarm ur funktion. Detta ska ha lett till att en patient omkom.

I onsdags skickades sju månader gamla Tag hem från sjukhuset, trots att hon hade feber. Några timmar efteråt avled bebisen.

– Läkaren sa: ”Det här är inget hotell”, sa pappa Ashraf Kaakoush till Aftonbladet.

Under torsdagen försattes sjukhuset i stabsläge. Orsaken var bland annat att ett högt tryck på akutmottagningen till följd av influensan. Enligt uppgift till Aftonbladet var det då över ett dygns väntan på att få vårdplats för akutpatienter.

Många barn har sökt akutvård

Aftonbladet har varit i kontakt med Karolinska sjukhusets pressavdelning angående att Julie inte fick träffa någon läkare.
Kommunikatören Annika Östman skriver i ett mejl att sjukhuset inte kommenterar enskilda fall. Hon bekräftar dock att många barn sökt akutvård under den senaste veckan.
”Ber att få återkomma nästa vecka när vi har sammanställt statistiken och har fakta över hur läget var de aktuella dagarna”, skriver Östman.