Här är domaren som stoppade Donald Trumps reseförbud

avGustaf Tronarp

NYHETER

WASHINGTON. Han utnämndes av George W Bush – och orsakade uppståndelse när han sa kamporden ”black lives matter” under en förhandling om polisreformer.

Nu har James Robart, 69, skapat rubriker över hela världen.

Med några pennstreck upphävde han inreseförbudet – och fick världens mäktigaste man emot sig.

1 av 2
James Robart.

Tonen är knastertorr. Men innehållet i beslutet från den federala distriktsdomstolen i Washington är synnerligen explosivt.

”Det är härmed beordrat att de federala svarandena och alla deras respektive befattningshavare, representanter, anställda, juridiska företrädare och personer som agerar i samarbete med dem är förhindrade från att verkställa sektion tre och fem av den exekutiva ordern”.

Domslutet som upphävder Donald Trumps inreseförbud är undertecknat av James Robart, federal domare i delstaten Washingtons västra distrikt.

När förhandlingarna skulle inledas på fredagen bar Robart, sin vana trogen, en fluga.

Washington Post rapporterar att han avgjorde saken efter att ha lyssnat på parternas argument i en knapp timme.

– En domares uppgift är inte att avgöra om en politisk åtgärd är klok, utan endast om den är laglig, sa domaren i rättssalen.

Därefter tittade han ner på sina papper, och meddelade sitt beslut: Ordern skulle stoppas med omedelbar verkan – i hela USA.

Det var knäpptyst när Robart förklarade att förhandlingarna var avslutade och lämnade salen.

Alla röstade för

69-årige James Robart föddes i Seattle. Han tog sin juristexamen i Washington DC, men återvände till hemstaden 1973. Där arbetade han i drygt 30 år för en och samma advokatbyrå.

2004 utnämnde den dåvarande presidenten George W Bush honom till federal domare.

Under senatsförhöret lyfte en ledamot fram Robarts arbete för människor som haft det svårt.

– Jag blev introducerad för människor som känt att rättsystemet motarbetade dem eller var orättvist, svarade han.

– Att arbeta med människor som har akut behov av stöd och som du faktiskt kan hjälpa är den mest tillfredsställande delen av att vara jurist.

Senaten godkände James Robart enhälligt.

Sa ”black lives matter” i rätten

Under sina år vid den federala domstolen har Robart till stora delar hållit sig utanför det nationella rampljuset

69-åringen beskrivs som eftertänksam och korrekt – men han är också känd för att tala klarspråk i rätten.

2010 sköts en delvis döv skogsarbetare till döds av polis i Seattle efter att han inte följt uppmaningar om att lägga ifrån sig sin täljkniv. Det ledde till en rad rättsprocesser, som James Robart ledde.

Under en sådan chockade domaren åhörarna genom att uttala slagorden från de landsomfattande polisvålds-protesterna i rättssalen.

– Jag tänker nu träda tillbaka från min väldigt precisa juridiska praktik och ge er följande observation, från mig, sa Robart, enligt Seattle Times.

Därefter tog han upp polisutbildningen, demonstrationerna och statistiken som visar att svarta blir skjutna av poliser mycket oftare än vita.

– ”Black lives matter”, sa domaren, och fortsatte:

– Men svarta är inte ensamma i det här. Latinamerikaner, asiater, ursprungsbefolkningen är också drabbade. Sist men inte minst så påminner skjutningar där poliser dör runtom i landet oss om den stora betydelsen av det vi gör.

Attackerad av Trump

I och med fredagens domslut har den stillsamme James Robart väckt vreden hos president Donald Trump.

”Den så kallade domarens åsikter, som i själva verket underminerar landets rättsväsende, är löjliga och kommer att ändras!”, skriver Trump på Twitter.

Men Robart har många på sin sida. En rad juridiska experter kritiserar presidenten för att visa en bristande respekt för maktdelningen och domstolarnas oberoende.

– Jag har inte hört om att något liknande skulle ha hänt under de senaste 150 åren, minst, säger Laurence Tribe, juridikprofessor vid Harvard, till AFP.

ARTIKELN HANDLAR OM