Donald Trumps inreseförbud

Anna-Sofia får inte åka till USA – är adopterad

avVictor Stenquist

1 av 3

Hon föddes i Teheran, men tio veckor gammal adopterades Anna-Sofia Samuelsson, 38.

Nu är hon av hundratusentals svenskar som nekas inträde till USA.

– Jag känner mig som helsvensk och smålänning så det här känns helt främmande, säger Anna-Sofia till Aftonbladet.

Från ett barnhem i Teheran hämtades Anna-Sofia Samuelsson för 38 år sedan av sina föräldrar Bo och Birgitta.

Anna-Sofias pappa Bo arbetade då tillfälligt i Iran innan familjen kort efter adoptionen flyttade hem till Småland.

Där har hon bott sedan dess, numera i Nybro tillsammans med dottern Lily, 5.

”Vanlig svensk”

I Iran har Anna-Sofia inte varit sedan de lämnade barnhemmet. Den enda kopplingen till landet är födelseorten i passet: Teheran.

– För några år sedan försökte jag säga upp mitt iranska medborgarskap och pratade med ambassaden. Men när du väl fått det så går det inte, säger Anna-Sofia till Aftonbladet.

– Jag har aldrig haft någon längtan att söka efter mina rötter. Jag har aldrig känt att något saknas. När jag var yngre såg jag ju annorlunda ut jämfört med de andra, men annars har jag inte tänkt på det alls. Jag har sett mig som en vanlig svensk.

”Det blir vi och dem”

Men Donald Trumps presidentorder blev ett uppvaknande. Nu är hon i stället misstänkliggjord – på grund av sin födelseort.

– Jag vet att jag inte är den mest drabbade, men det kommer så oerhört nära. Nu blir det så svart på vitt, att något jag aldrig ens tänkt på blir så tydligt. Att det blir vi och dem. Jag har aldrig tänkt så innan, säger Anna-Sofia.

Hon fortsätter:

– Det Trump gör känns ju hemskt. Jag känner mig som helsvensk och har inga mentala eller andra band till Iran. Men han klassar alla som terrorister, medan fakta visar att det inte alls är så.

Tänkte åka till New York

USA har hon besökt tidigare. När Sverige sensationellt tog VM-brons i fotboll den magiska sommaren 1994 var hon där med föräldrarna Birgitta och Bo.

– Det var väldigt många år sedan jag var i USA, men jag skulle gärna åka tillbaka. Jag har aldrig varit i New York, men jag hade hoppats åka till sommaren när jag pluggat färdigt.

Redan förra året, under Obamaadminstrationen, blev det svårare för personer med iransk medborgarskap att få visum till USA. Iranska medborgare kunde inte längre använda sig av den enkla nätenkäten.

Inte aktuellt nu

– Jag skulle behöva åka till amerikanska ambassaden i Stockholm och bli intervjuad och betala 160 dollar, för andra kostar en ansökan 14 dollar.

En sådan resa är inte ens aktuell så länge inresestoppet gäller. Men Anna-Sofia hoppas fortfarande få besöka New York.

– Alla i USA är ju inte som Trump trots att de röstat fram honom som president. Jag skulle vilja åka med min familj, men det är lite konstigt. Jag har en dotter som är helsvensk, och alla andra i min familj skulle kunna få komma in i landet – utom jag.

ARTIKELN HANDLAR OM

Nybro

Iran

USA