Hinnfors: ”Ingen slump att Lööf uttrycker sig så”

1 av 2

avStaffan Dickson

NYHETER

Statsvetaren Jonas Hinnfors tror att Annie Lööf ser en chans för Centern att växa genom att utesluta att hon kommer att sitta i en Löfven-ledd regering.

Han menar dock att Lööf lämnar en liten lucka öppen för samarbete med Socialdemokraterna.

– Jag tror inte att det är en slump att hon säger att det handlar om statsministerposten.

Centerns partiledare Annie Lööf hoppas att Alliansen blir större än de rödgröna i valet 2018 och att Moderaternas Anna Kinberg blir Sveriges nya statsminister.

Om de rödgröna blir större vill hon att Alliansen gemensamt ska föra samtal över blockgränsen, säger hon i SVT:s Agenda på söndagskvällen.

Skulle Moderaterna och Kristdemokraterna föredra ett samarbete med Sverigedemokraterna kommer Centern bli ett regelrätt oppositionsparti.

– Jag kommer inte att lämna Alliansen för att sätta mig i en Stefan Löfven-ledd regering (…) Är det så att hela Alliansen inte kan tänka sig att föra samtal över blockgränsen utan söker sig åt ett annat håll, det vill säga närmare Sverigedemokraterna, kommer Centerpartiet att ställa sig utanför och vara ett oppositionsparti, säger hon i söndagens Agenda.

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, tror att Annie Lööf genom att inte öppna upp för nära samarbete med vare sig Sverigedemokraterna eller Socialdemokraterna ser en chans för Centern att växa.

– Än så länge är nog linjen att profilera sig som ett bålverk mot båda de här riktningarna, för att locka över väljare som inte är vänsterväljare men som också ogillar glidningen mot Sverigedemokraterna.

Vill ändra balansen

Hinnfors tror att Centern hoppas kunna skaffa sig en starkare ställning i Alliansen.

– Förhoppningen är nog att tillsammans med Liberalerna bli starkare än Moderaterna. Mot slutet av mandatperioden 2010–2014 var de jättesvaga jämfört med Moderaterna. Att försöka ändra den balansen, det är nog det Annie Lööf egentligen strävar mot. Då måste man också försöka hålla emot mot Socialdemokraterna.

Trots att Annie Lööf säger att hon utesluter att hon kommer att sitta i en Stefan Löfven-ledd regering menar Jonas Hinnfors att hon lämnar en liten lucka öppen för samarbete med Socialdemokraterna.

– Jag tror inte att det är en slump att hon säger att det handlar om statsministerposten. Hon säger inte att hon utesluter att regera med Socialdemokraterna. Det är möjligt att det var det hon menade, men hon säger inte det och jag tror att hon väger orden på guldvåg.

ARTIKELN HANDLAR OM