Ny fond till Hans Roslings minne

Foto: Henrik Montgomery/TT
Professor Hans Rosling. Arkivbild.
NYHETER

En fond startas i professor Hans Roslings namn som ska göra det möjligt för forskare att ägna sig åt folkbildning, rapporterar Dagens Nyheter.

– Vårt budskap är att det visst går att ersätta Hans, om vi gör det tillsammans, säger sonen Ola Rosling till tidningen.

Den hängivne folkbildaren och läkaren Hans Rosling avled i tisdags och blev 68 år gammal. Han var professor i internationell hälsa vid Karolinska institutet, och var en av initiativtagarna till Läkare utan gränsers svenska avdelning.

Hans Rosling blev närmast världsberömd genom sina entusiasmerande föreläsningar där han redovisade positiv statistik om utvecklingen i världen.

Fonden ska startas av Hans Roslings son och svärdotter, Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund, som är medgrundare till stiftelsen Gapminder – vars syfte är folkbildning och att förklara världens utveckling i statistik. Enligt Ola Rosling finns intresse från finansiärer.

Professorns familj har efter dödsfallet också startat en Unicef-insamling till Hans Roslings minne – en insamling som liksom fortbildningsfonden är efter Hans Roslings eget önskemål.