Uppgift: Trump kan få Snowden i present

Av: Martin Mederyd Hårdh

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: AP TT / NTB SCANPIX

Donald Trump har kallat visselblåsaren Edward Snowden för en ”spion”, en ”förrädare” och sagt att han borde avrättas.

Nu överväger Ryssland att lämna över Snowden till Trump – som en sorts present. Det rapporterar NBC News.

Snowden själv vänder på det:

”Oemotsägligt bevis på att jag aldrig samarbetade med rysk underrättelsetjänst.”

Donald Trump säger att han vill att USA har en väldigt bra relation med Ryssland. Men han har inte gett några svar om hur han har tänkt göra med sanktionerna som tynger den ryska ekonomin.

Nu överväger Vladimir Putin att truga Trump genom att överlämna visselblåsaren Edward Snowden till USA. Det rapporterar NBC News.

Uppgiften ska komma från en högt uppsatt amerikansk tjänsteman, som har insyn i känsliga underrättelserapporter. En annan av tv-kanalens källor bekräftar den.

Snowden: Bevis för det jag säger

Snowdens amerikanska advokat säger att de inte hört något om en sådan uppgörelse – och att de inte känner sig oroliga.

Sedan han gick i exil har åtskilliga amerikanska politiker anklagat Snowden för att ha blivit en rysk spion. Nu svarar han själv på Twitter:

”Till slut: Oemotsägligt bevis på att jag aldrig samarbetade med rysk underrättelsetjänst. Inget land byter bort sina spioner, eftersom resten skulle frukta att de stod på tur.”

Även Ryssland kommenterar NBC:s uppgifter, genom Vladimir Putins talesperson Dmitrij Peskov:

– Nonsens.

Avslöjade massövervakning

Det var 2013 som NSA-medarbetaren Edward Snowden blev visselblåsare. Han läckte hemligstämplade dokument som visade hur den amerikanska underrättelsetjänsten samlade in information om amerikanska och utländska medborgare i ett globalt massövervakningsprojekt. I det fick de hjälp av europeiska underrättelsetjänster – bland annat av svenska FRA som visade sig lämna över stora mängder data till NSA.

Efter det beviljades Snowden asyl i Ryssland, där han nu befunnit sig i snart fyra år. I USA anklagas han för flera fall av spionage, samt stöld av statlig egendom, och kan dömas till fängelse i sammanlagt 30 år.

Så sent som i januari sa Snowdens ryska advokat att han beviljats uppehälle i Ryssland till år 2020 – och att han kan få den juridiska möjligheten att bli rysk medborgare.

Trump har lobbat för dödsstraff

Om Snowden återvänder till USA kommer Trump-administrationen inte se på honom med blida ögon, om man ska gå på tidigare uttalanden. För drygt tre år sedan skrev Donald Trump på Twitter att Snowden borde avrättas.

– Jag tycker att han är en total förrädare och jag skulle hantera honom strängt, sa han i juli förra året, mitt under brinnande valrörelse.

– Och om jag vore president skulle Putin lämna över honom.

Även den nya chefen för underrättelsetjänsten CIA, Mike Pompeo, har sagt att Snowden förtjänar dödsstraff.

Publicerad: