Silicon Valley

Så förbereder sig IT-miljardärerna för det värsta

Av: 

Martin Mederyd Hårdh

NYHETER

De lagrar mat och vapen i bunkrar, köper mark på små öar, har egna helikoptrar i beredskap och opererar ögonen – utifall att.

Flera framstående namn inom den amerikanska IT- och finanseliten har börjat förbereda sig på världens undergång, rapporterar magasinet The New Yorker.

Steve Huffman, vd för och grundare av sajten Reddit, laseropererade sina ögon förrförra året. Men det var inte främst för att slippa bära glasögon till vardags.

– Om världen går under – eller inte bara om världen går under, utan om vi får problem – så kommer det att vara problematiskt att få tag på linser eller glasögon, säger han i ett reportage i det senaste numret av magasinet The New Yorker.

– Utan dem är jag körd.

Och det är fler som har börjat tänka i samma banor i USA. Unga, rika, välutbildade människor i Silicon Valley och New York. IT- och finanseliten, varav många miljonärer.

Flera personer talar ut om sina förberedelser i reportaget, vissa anonymt. Enligt dem själva är de bara några i en större grupp, som bland annat diskuterar överlevnad i slutna Facebook-grupper.

”Behövs så många saker”

– Jag äger ett par motorcyklar. Jag har ett gäng vapen och ammunition. Mat. Med det tänker jag att jag kan ta skydd i mitt hus en viss tid, säger Steve Huffman.

Antonio Garcia Martinez, tidigare högt uppsatt chef på Facebook, har köpt fem tunnland mark på en avlägsen ö. Där har han placerat flera elgeneratorer, solpaneler och mängder av ammunition till vapen.

– Många snubbar tror att en ensam kille skulle kunna stå emot en kringdrivande mobb. Nej, du kommer behöva bilda en lokal milis. Du behöver så många saker för att faktiskt klara dig genom apokalypsen, säger han till The New Yorker.

Sparar Bitcoin och köper hus

En anonym chef på ett investmentbolag säger till magasinet att han har tankat en helikopter som står redo för avfärd dygnet runt.

– Många av mina vänner har skaffat vapnen och motorcyklarna och guldmynten. Det är inte så ovanligt längre, säger han.

Tim Chang, chef på ett riskkapitalbolag i Silicon Valley, berättar att han och kollegor från branschen möts upp och diskuterar sina respektive reservplaner över middagar.

– Det är allt ifrån personer som sparar Bitcoin och kryptovaluta, till de som tar reda på hur man får andra pass om man behöver det, till de som har semesterhus i andra länder.

Reid Hoffman, en av grundarna till det sociala nätverket LinkedIn, berättar hur många i IT-branschen väljer att köpa fastigheter och land i Nya Zeeland – ett land som beskrivs som en ”apokalypsförsäkring”.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Silicon Valley

Reddit

Nya Zeeland

Bitcoin