Företag rekryterade praktikant – med bikinitävling

Publicerad 2017-06-26

Ett kärnkraftverk i staden Temlin i Tjeckien anordnade en bikinitävling för nyutexaminerade studenter för att hitta sin nästa praktikant, skriver Deutsche Welle.

Ett kärnkraftverk i Tjeckien valde att anordna en bikinitävling på Facebook för att rekrytera sin nya praktikant. Tio kandidater, som nyligen tagit studenten, fotograferades inne i kärnkraftverket i enbart bikini och betygsattes av andra Facebookanvändare. Tävlingen gick ut på att den som fick flest reaktioner skulle vinna en fjorton dagars praktik på anläggningen, som är den största i landet.

Men tävlingen hann inte slutföras innan motreaktionerna överöste företaget på sociala medier och i lokala nyhetskanaler.

– Tävlingen är helt utanför gränserna för etik. Jag finner det otroligt att någon kan få en profesionell fördel för sitt utseende år 2017, säger Petra Havlíková, aktivist och människorättsadvokat, till den lokala tidningen Aktualne.

”Klä av dig och du får praktik - det här kan inte vara sant. Det är nedbrytande, äckligt och primitivt”, skrev en Facebookanvändare.

”Kunskap spelar uppenbarligen ingen roll”, konstaterade en annan.

Var en del av skönhetstävling

Efter kritiken bad företaget om ursäkt på Facebook och valde att ge alla kandidater som ställt upp i tävlingen, varsin praktikplats.

”Syftet med tävlingen var att främja teknisk utbildning. Men om den ursprungliga visionen väckte tvivel eller oro, är vi mycket ledsna”, skrev de samtidigt som de jämförde bikinitävlingen med tidigare kultursatsningar på kraftverket. Exempelvis en konsert med Böhmens filharmoniska orkester.

Kärnkraftverket berättade för tjeckiska medier att det inte anordnat tävlingen själva utan att tävlingen var en del av en årlig skönhetstävling i skolan som organiserades av mediebyrån Maturantka Roku. Deltagarna vann nämligen inte enbart en praktikplats utan också ett modellkontrakt.

Följ ämnen i artikeln