Över 100 IS-terrorister i attack mot Mosul

Foto: AP TT NYHETSBYR N
IS-krigare i Mosul. ARKIVBILD
NYHETER

Över 100 personer från terrorgruppen Islamiska staten har lett en motattack i västra Mosul där bland annat irakiska styrkor försöker befria staden.

Elva federala poliser och fyra civila ska ha mist livet enligt irakiska myndigheter.

– De låg i bakhåll och attackerade våra styrkor, säger en anonym befälhavare.

De militanta islamisterna från terrorsekten ska ha smugit sig in i Dandanområdet i västra Mosul i gryningen imorse och tagit sig in i en moské, där de utropade sitt budskap i moskéns högtalare.

Enligt vittnesuppgifter hade flera av männen på sig bombvästar. De ska ha detonerat sju bilbomber vid gamla stans frontlinje som en avledningsmanöver och därefter börjat attackera Dandanområdet, dit flyende människor har hunnit återvända, skriver Washington Post.

”Låg i bakhåll”

– De låg i bakhåll och attackerade våra styrkor när de arbetade med bilbombsattackerna, säger en befälhavare till tidningen.

En kort stund senare flygbombades området, enligt irakiska säkerhetsuppgifter som nyhetsbyrån AP refererar till.

Då ska de över 100 IS-terroristerna ha förflyttat sig till grannområden som Dawasa och Nabi Sheet och börjat bryta sig in i familjers hem och med våld ta över säkerhetsstyrkors bilar och vapen.

”Använt sitt sista drag”

– Striderna pågår. Fienden har använt sitt sista drag med den här attacken, vilket innebär att det här är det bästa de har, säger brigadgeneral Faris Radhi på federala polisen i södra Mosul till Washington Post.

IS har i ett uttalande skrutit om attacken där elva federala poliser och fyra civila mist livet, uppger AP.

Amerikansk-stödda irakiska styrkor har stridit mot terrorgruppen, som tog kontroll över Iraks andra största stad 2014, sedan i oktober förra året. Enligt Washington Post beräknas omkring ett 1000-tal IS-medlemmar finnas kvar i ett område på ungefär en kvadratkilometer.

ARTIKELN HANDLAR OM