HVB-hem brinner på Hammarö – två rökskadade

NYHETER

En byggnad på Djupsundsvägen på Hammarö i Värmland står i lågor.

Två personer har rökskadats och har fått uppsöka sjuhus.

– Det är ett HVB-hem som brinner, två av tre sektioner kommer inte gå att rädda, säger Nils Weslien, räddningschef i beredskap.

1 av 3 | Foto: DENNIS JOHANSSON HALL

Räddningstjänsten är på plats med styrkor från tre stationer och även polis samt ambulans befinner sig vid HVB-hemmet i Skoghall i Hammarö kommun. Larmet inkom vid 18.20 till räddningstjänsten.

– Det ska vara ett vandrarhem som är helt övertänt. En person är rökskadad och fått uppsöka sjukhus, säger Dan Sööder, vakthavande befäl på polisen.

Boendet består av tre sektioner varav två inte kommer gå att rädda.

– Det är en enplansbyggnad och vi koncentrerar oss nu på att försöka rädda en av de tre sektionerna, säger Nils Weslien, räddningschef i beredskap vid räddningstjänsten i Karlstad.

Rökdykare har genomsökt en sektion av boendet och konstaterat att ingen människa fanns kvar i den.

– De två andra sektionerna har vi inte kunna söka igenom då de var övertända när vi kom till platsen, det brann för fullt, säger Nils Weslien.

– I de två sektionerna vet vi inte om någon finns kvar.

Nu fokuserar brandkåren på att rädda det särskilda boende som står i närheten från elden, enligt räddningsledare på plats, Thomas Hörnström, verkar den byggnaden kunna gå att rädda.

Boende för ensamkommande

Enligt Hammarö kommun inryms ett HVB-hem för cirka 15 ensamkommande flyktingbarn samt lägenheter via öppenvården i byggnaden. Kommunen jobbar nu på att ta fram boende för de berörda, ensamkommande inryms på andra HVB-hem och kommunen jobbar på en lösning för de vuxna på det särskilda boendet.

Har fått kontakt med alla boende

Polis på plats bekräftar för Aftonbladets fotograf att man fått kontakt med alla på HVB-hemmet och det särskilda boendet. Två personer, personal på verksamheterna, har fått uppsöka sjukhus för rökskador. Enligt bullentinen från Centralsjukhuset i Karlstad är skadorna lindriga.

Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand uppger vakthavande befäl Dan Sööder på polisregion Bergslagen för TT. Den tekniska undersökningen kommer troligen att inledas i morgon.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hammarö

Bränder