Hudiksvall

Försvunna sexåringen hittad: ”Hela skogen jublade”

NYHETER

Ellenor, sex år, var på väg ner från en utsiktsplats i Blacksås naturreservat när hon försvann från sin familj.

Ett stort pådrag sökte efter flickan som uppgavs vara tunt klädd.

Vid 01 – efter över tretton timmar – hittades flickan välbehållen av en hundpatrull.

– Det är en fantastiskt tuff liten tjej, säger fjällräddaren Rickard Svedjesten.

Känner du en svensk hjälte? TIPSA OSS!

Efter ett stort räddningspådrag kom glädjebeskedet vid 01, natten mot måndag.

– Jag kan precis bekräfta att flickan är hittad av en av polisens hundförare. Vad jag förstår var hon vid god vigör. Hon fanns i sökområdet. Flickans föräldrar är underrättade, säger Emil Sundqvist, vakthavande befäl på polisen i region Mitt.

– Hela skogen jublade, säger Aftonbladets fotograf Pontus Orre, som var på plats vid sökinsatsen.

Ellenor hittades strax söder om Blacksåsbergets topp och fick skjuts ner från sluttningen på fyrhjuling. Hon undersöktes av ambulanspersonal och fick sen återförenas med sina föräldrar.

– Det känns bra, säger hennes pappa till Expressen.

– Hon gick ned själv men de fick bära henne nedför branten en bit. Det är en fantastiskt tuff tjej.

Sprang i förväg

Familjen var på utflykt och hade grillat korv när Ellenor sprang i förväg med sin bror och kom vilse i skogen.

Fjällräddaren Rickard Svedjesten har hjälpt till att leda sökinsatsen på plats. Han bekräftar att flickan mådde bra när hon hittades – och hyllar hennes beslut att stanna i närområdet.

– Det är en fantastiskt tuff liten tjej som klarat sig väldigt bra, och tänkt rätt hela tiden. Och det är imponerande för en sexåring, säger han.

Ett par shorts och ett linne – det var allt flickan hade på sig när hon försvann från föräldrarna vid lunchtid. Under eftermiddagen har molnen legat lågt i naturreservatet. Det har regnat.

– Vi har arbetat med kniven mot strupen, säger Rickard Svedjesten.

Ellenor försvann från sin familj vid 11.30-tiden på söndagen. Hon och familjen var på utflykt i Blacksås naturreservat i Hudiksvall.

– När de skulle gå tillbaka till bilen på parkeringen vid Blacksåsberget som man har färdats dit med så försvinner hon, och vi bedömer inte att det är troligt att flickan ska kunna ta sig hem till bostaden, som är cirka en mil från den här platsen, säger Mikael Hedström, polisens presstalesperson vid Region Mitt.

Stort sökpådrag – ”Varje hål, varje skreva”

Familjen letade förgäves, och flickan anmäldes försvunnen till polisen vid 13.30. Polisen sökte på platsen med både hundpatruller och helikopter. Även Fjällräddningen och hemvärnet deltog.

Runt 130 personer sökte efter flickan.

Terrängen i Blacksås reservat är svårtillgänglig, med branter, klippblock och vattendrag. I Blacksåsberget finns håligheter och grottor. Vissa ska vara tiotals meter djupa från när bönder letade efter malm i området på 1930-talet.

Polisen tog in specialutbildad personal i sökandet.

– Det rör sig om fjällräddare från Norrland som är vana att söka i skrevor och håligheter. Vi tar även in personal som behärskar gruvgångar och grottsystem, från Östersund bland annat, sa Mikael Hedström, polisens presstalesperson.

– Varje skreva, varje hål i marken ska noga genomsökas. Vi ska hålla på till vi finner flickan, sa Mikael Hedström på polisen.

Svårt att få vittring

Polisens hundar hade svårt att få vittring efter flickan vid berget. Det som försvårade arbetet ska ha varit skrevorna i stenen.

Vid 22-tiden åkte fem till sex av försvarets motorcyklar ut i skogen. Fjällräddare ledde sökgrupperna om 10 till 15 personer. Varje grupp fick områden tilldelade efter ett rutnät.

– Alltid när en person är försvunnen får man ett fantastiskt engagemang från lokalbor och folk utifrån. Det gäller att det sköts strukturerat, sa Rickard Svedjesten, fjällräddare från Jämtland.

Föreningen Missing People samlades vid 23 för att bistå i sökandet.

Björn stoppade sökinsatsen

Frivilliga från en lokal orienteringsklubb kallades dit av polis för att delta. Enligt klubben hjälpte 25 medlemmar till i sökandet.

Jägare från området kallades in i sökandet. Polisen avbröt sökinsatsen under drygt en timme efter att ha fått uppgifter om en björn i skogarna. Enligt uppgifter ska en polis ha tyckt sig höra en björn. Vid 20-tiden kunde man återuppta sökarbetet då de inkallade jägarna och deras sökhundar säkrat området utan att ha påträffat någon björn.

– Det finns inga spår efter björn i området de senaste tio timmarna, sa en av jägarna till Aftonbladet.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Hudiksvall

LÄS VIDARE

Krama ett träd om du inte hittar hem

ÄMNEN I ARTIKELN

Hudiksvall

Försvunna personer