Flerfamiljshus i Västerås fick stora skador i kraftig brand

NYHETER

En kraftig brand härjade i ett bostadshus i Västerås på torsdagen. På bilder från platsen syns hur lågorna slukade delar av vindsvåningen och taket.

– Man har ju det här med London i färskt minne, höghus som började brinna. Så man oroar sig, säger Västeråsbon Erkki Pörkö.

1 av 4 | Foto: Läsarbild

Larmet om branden kom vid 9-tiden på torsdagsmorgonen. Ett stort område spärrades av runt flerfamiljshuset när räddningstjänsten arbetade vid platsen. Enligt polisen var det en lägenhet på sjätte våningen som började brinna. Elden spred sig sedan till vinden och taket som blev helt övertänt.

Västeråsborna Hellevi och Erkki Pörkö stod en bit från huset och tittade på räddningsarbetet.

– Jag tycker det är otäckt med alla bränder nuförtiden. Man kommer ihåg det här i England med höghus, hur ska det sluta, man blir lite orolig, säger Hellevi.

Krisgrupp inkopplad

Vid 11-tiden hade alla boende evakuerats. Ingen ska ha kommit till skada förutom en person som kördes till sjukhus för kontroll efter att ha andats in brandrök. Däremot finns uppgifter från polisen om att husdjur kan ha blivit kvar i branden.

Under dagen kopplades kommunens krisgrupp in och en samlingslokal öppnades i närheten.

– Det kanske är någon som har åkt på semester så har halva huset brunnit upp. Det är tragiskt, jag hoppas det löser sig med bostadsfrågan för de drabbade, säger Erkki.

Oklart hur branden startade

Vid 12-tiden meddelade räddningstjänsten att det fortfarande brann men att spridningsrisken hade minskat.

– Två lägenheter är ordentligt förstörda och vinden samt taket har rasat in. Nu är inriktningen att kolla av så det inte blir någon brandspridning nedåt i byggnaden, säger Sverker Sköld vid räddningstjänsten.

Det är oklart hur branden startade.

– Det får vi ta med de som bor där och fråga dem, säger Thomas Gustafsson vid polisens ledningscentral.

I nuläget finns det ingen misstanke om brott.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bränder

Västerås