Flera skogsbränder på grekiskt ö-paradis

Publicerad 2024-06-26

Skogsbränder på grekiska ön Hydra 21 juni.

Flera bränder har härjat på semesterön Kreta.

Under natten har helikoptrar vattenbombat stora områden för att få stopp på elden.

– Det är helt sjukt, säger svenska Pernilla som semestrar på ön.

Under tisdagen utbröt en brand i ett bergsområde i Rethymnon på västra Kreta.

Sex byar har sedan dess evakuerats och över 150 brandmän kämpat mot lågorna under natten mot onsdag, uppger grekisk media.

– Jag ser helikoptrarna. De hämtar vatten precis här och vattenbombar hela tiden, säger Pernilla Kjellström, som semestrar på ön.

Efter att brandförsvaret vattenbombat stora områden har man under morgonen lyckats få branden inom kontroll.

Starka vindar riskerar dock att sprida elden snabbt och oron är stor för att nya bränder ska uppstå.

– Det är extremt torrt alltså. Jag har varit här i många herrans år och jag har aldrig sett det så här torrt, säger Pernilla.

Olivträd som brinner i Mykene på grekiska fastlandet 21 juni.

Flera bränder inrapporterade

Enligt nyhetskanalen Greek Reporter har 51 skogsbränder inrapporterats inom de senaste 24 timmarna över hela landet.

Värst har det hittills varit just på Kreta där temperaturerna är ovanligt höga för årstiden. Efter en rekordvarm vinter är det också väldigt torrt i marken.

– Alltså det är sjukt. Vi brukar alltid åka i maj och juni och det brukar inte vara så här varmt. Vi har ju haft värmebölja, det har varit 40 grader här och det är en månad för tidigt.

Både brandförsvaret och lokalbefolkningen har gjort en jätteinsats för att få elden under kontroll, säger Pernilla. Trots det har hon nu börjat undersöka möjligheten att flyga hem tidigare än planerat.

– Jag tittar på kanske att flyga tillbaka lite tidigare. Vi ska åka hem nästa vecka liksom, men jag vet inte riktigt. Det är ledsamt och obehagligt.

Miljarder till bekämpning

Under sommaren 2023 härjades Grekland av flera allvarliga bränder. Bland annat tvingades myndigheter massevakuera öarna Rhodos och Korfu.

Den Grekiska regeringen har sedan dess kraftsamlat för att se över sin katastrofberedskap vid skogsbränder, något som TT tidigare skrivit om.

Antalet specialiserade brandmän har ökat till omkring 1300 personer och cirka 2,1 miljarder euro har satsats på långsiktiga insatser för att möta sommarsäsongen nu allt allvarligare bränder.

En helikopter vattenbombar skogsbränder på ön Kreta.