Trio döms till fängelse för flera sprängdåd

Jonas Dagson/TT

Publicerad 2024-07-05

4 år och 3 månaders fängelse. Det blir straffet för den man som döms för sprängdåd i Göteborg i augusti förra året. Arkivbild.

Fyra år och tre månaders fängelse. Det blir straffet för en man som döms för sprängdåd i Göteborg i augusti förra året. Två andra åtalade döms till drygt två, respektive drygt tre, års fängelse.

I mitten av januari 2023 kidnappades en 21-årig man från sitt hem i Göteborg. Under tre dygn blev han utsatt för misshandel, hot och en skenavrättning. I juli samma år dömdes åtta personer för bland annat människorov.

I Göteborgs tingsrätt dömdes under fredagen två män och en kvinna för brott som kopplas till händelserna i vintras. De döms bland annat brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse och olaga hot.

Tre sprängdåd

Inom loppet av en vecka hösten 2023 inträffade tre sprängdåd i Göteborg, först i Kålltorp och sedan i Olskroken och Kortedala. Enligt domen var dåden ett sätt att försöka påverka de förestående hovrättsförhandlingarna mot minst en av de dömda i kidnappningsfallet.

Ett anonymt samtal till SOS-alarm tipsade polisen om att offret för kidnappningen vara den som låg bakom sprängdåden. Tanken var att han skulle gripas och att det skulle påverka den kommande rättegången.

Enligt åklagaren var planen att först skicka hotbrev till de som dömts för kidnappningen, därefter anlägga explosioner utanför vissa av deras bostadsadresser och sedan att ringa in och anmäla kidnappningsoffret till polisen. Men planen misslyckades.

Döms för två

Istället grep polisen de tre vännerna till en av dem som dömdes för kidnappningen. Och rätten dömer nu de tre som ansvariga för två av de tre sprängningarna. För det tredje dådet är bevisningen inte tillräcklig.

”Man har uppenbart struntat i om någon person skulle komma till allvarlig skada i samband med de aktuella sprängningarna”, förklarade åklagaren Helena Treiberg Claeson när åtalet väcktes.

Trion åtalas också för en rad andra brott. De fälls för vissa av dem, men frias från andra. Av domen framgår också att de tre planerade, ifall planen misslyckades, att istället försöka frita sin vän från den anstalt där han satt.

ANNONS