Ryska attacker bedöms öka i väntan på USA-stöd

Anna Hansson/TT

Publicerad 2024-04-21

Ukrainska soldater vid frontlinjen nära Avdijivka i Donetsk. Bild från i mars i år.

Ryssland kommer troligtvis att utnyttja tidsfönstret innan USA:s stöd når Ukraina och öka sina attacker mot landet de närmaste veckorna, bedömer en amerikansk tankesmedja.

Representanthuset i USA har klubbat ett stöd på över 650 miljarder kronor till Ukraina. Lagen ska antas av senaten och skrivas under av president Joe Biden. Det kan ta veckor innan materiel och vapen kan nå frontlinjen vilket kan ta veckor, skriver den USA-baserade tankesmedjan Institute for the Study of War (ISW).

”Situationen på frontlinjen kommer därför sannolikt fortsatt att försämras under den tiden”, skriver ISW i sin senaste analys.

”Ryska styrkor kommer troligtvis att trappa upp offensiva insatser och robot- och drönarattacker de kommande veckorna för att utnyttja fönstret av ukrainska materielbegränsningar som håller på att stängas.”

Ukraina kan därför stå inför flera nederlag de närmaste veckorna innan USA:s hjälp nått fram enligt ISW. Ryssland har ryckt fram på flera håll i Ukraina de senaste månaderna och det ryska försvarsdepartementet sade under söndagen att man tagit kontroll över den lilla byn Bohdanivka. Byn ligger mellan Bachmut och Tjasiv Jar, där situationen av Ukraina beskrivs som svår med konstant beskjutning. Ukraina har inte kommenterat det ryska utspelet.

Framåt sommaren, i juni, bedömer ISW att Ukrainas situation har stabiliserats och förbättrats. Man tror också att Ryssland kommer att se över och justera detaljer i en trolig sommaroffensiv mot Ukraina, efter att USA:s stöd som försenats flera månader nu i praktiken är klart.

ISW skriver vidare att det väntade stödet är ”en kritisk vändpunkt i kriget i Ukraina” men betonar att ”Kreml, västländer och Ukraina fortfarande har flera beslut att ta som kommer att avgöra stridernas karaktär och framgång”.