Klimatförändring bakom extrem värmebölja i Mali

Sofia Eriksson/TT

Publicerad 2024-04-18

Arkivbild från Niger – ett av de länder som nyligen drabbades av extrem värme.

I nästan en vecka steg temperaturerna långt över 40 grader och mer än hundra människor dog. Den extrema värmeböljan i Sahel och Västafrika hade varit osannolik utan klimatförändringen, enligt en ny studie.

Följ ämnen

Det var ovanligt fullt på bårhusen i Mali förra månaden. Sjukhuset Gabriel-Toure i huvudstaden Bamako har rapporterat in minst 102 döda till följd av den extrema hettan, många av dem hade underliggande sjukdomar och var över 60 år.

Bristande data gör dock att värmens offer kan vara långt fler.

Det var i slutet av mars och början av april som en extrem värmebölja drabbade länder i Sahel och Västafrika. Varmast var det den 3 april då 48,5 grader uppmättes i Mali.

Mer frekventa

Värmeböljor blir vanligare, längre och hetare i ett ändrat klimat. Och utan klimatförändringen hade värmeböljan i Sahel och Västafrika sannolikt inte inträffat, enligt en studie från forskarnätverket World Weather Attribution (WWA).

Forskarna har utifrån klimatmodeller och väderdata analyserat den genomsnittliga maxtemperaturen under fem dagar i två områden: ett där värmen var som mest extrem och inkluderar södra Mali och Burkina Faso och ett där temperaturerna låg över 40 grader och bland annat inkluderar Niger, Senegal och Gambia.

För att undersöka värmen på natten, på vissa håll över 30 grader vilket kan vara skadligt för kroppen som inte får någon chans till återhämtning, analyserades även femdagarssnittet av de lägsta temperaturerna i Mali och Burkina Faso- regionen.

Farlig värme

Slutsatsen är att värmeböljorna på såväl dagen som natten varit osannolika utan människans påverkan på klimatet. Den gjorde maxtemperaturen 1,5 grader varmare på dagen och 2 grader varmare på natten i Mali och Burkina Faso.

”Värme året runt är en del av livet i Sahel och regioner i Västafrika. Men de extrema temperaturerna saknar motstycke på många platser och överdödligheten som rapporterades av sjukhuset Gabriel-Toure i Mali belyser hur farlig värmen var”, skriver Kiswendsida Guigma, forskare vid Röda korsets klimatcenter i Burkina Faso.

I en separat studie konstaterar WWA samtidigt att väderfenomenet El Niño snarare än klimatförändringen var den största boven bakom den svåra torka som drabbade Sydafrika tidigare i år.