Trumps rådgivare jämför miljöforskning med ”jorden är platt”

avIsabelle Nordström

1 av 3

NEW YORK. Donald Trump har nominerat flera personer som ifrågasätter om global uppvärmning verkligen sker.

Nu jämför en av hans rådgivare forskningen om global uppvärmning med teorin om att jorden var platt.

– Vi får mycket felaktigheter från forskarvärlden, säger Anthony Scaramucci i CNN.

Flera av Trumps ministrar är uttalat kritiska till forskning om klimatförändringar. Under torsdagen jämförde en av medarbetarna i Trumps övergångsteam forskningen om global uppvärmning med teorin om att jorden är platt.

– Jag vet att nuvarande presidenten tror att människan påverkar klimatet. Men det finns också forskare som tror att det här inte händer, säger Anthony ScaramucciCNN:s News Day under onsdagen.

”De sa att jorden var platt”

Scaramucci, som grundat ett investmentbolag och medverkar i Fox News program Wall Street Week, deltog i programmet för att diskutera nya kabinettets syn på just miljöfrågor och klimatforskning.

– Vetenskapen har också sagt att jorden var platt och det fanns forskning som visade att vi var världens centrum. Vi får mycket felaktigheter från forskarvärlden, säger han.

Enligt The Washington Post tror 97 procent av forskarna att människan påverkar klimatet.

Flera klimatförnekare

Under den senaste veckan har Trump presenterat flera tilltänkta ministrar som är öppet kritiska till forskningen om global uppvärmning. Under onsdagsmorgonen bekräftade Trumps övergångsstab att det blir Rick Perry, 66, som nomineras till posten som energiminister. Han har tidigare sagt att han velat avveckla energidepartementet.

Scott Pruitt har utsetts till chef över amerikanska miljöskyddsmyndigheten, EPA. Även han är en stark försvarare för fortsatt användning av kol och olja. Så sent som i maj hävdade han att det inte finns några vetenskapliga bevis för människans påverkan på jordens uppvärmning.

– Det är mycket oroande att Donald Trump utser en klimatskeptiker till chef för miljöskyddsmyndigheten i USA. Landet riskerar att hamna efter i omställningen mot förnybar energi och ett klimatsmart samhälle, har svenska miljöministern Isabella Lövin (MP) sagt till TT.

Ny inrikesminister

Under torsdagsmorgonen tillkännagav Donald Trumps ytterligare en nominering till nya kabinettet. Det blir republikanen Ryan Zinke som får ta sig an rollen som inrikesminister. Han gick tidigt ut med sitt stöd till Trump och har varit tydlig med att han vill ha en ministerpost, skriver AP. Den 55-årige Zinke, från delstaten Montana, är före detta officer i den militära elitstyrkan Navy Seals.

Som inrikesminister kommer Zinke att få ansvar för nationalparker och jakt- och fiskefrågor. Han är sedan tidigare positivt inställd till utökad oljeborrning och fossila bränslen. Ryan Zinke vill också lätta på skattebördan för energibolagen och har ifrågasatt att klimatförändringarna i huvudsak är orsakade av människor.