”Hon är cool, intellektuell, nyfiken och tolerant”

avStaffan Heimerson

Publicerad:
Uppdaterad:

Staffan Heimerson recenserar Sakine Madons Vinter i P1.

Sakine Madon.
Foto: SVERIGES RADIO
Sakine Madon.

Det är min fjärde dag som recensent av programmen Vinter i P1. Det slår mig hur mycket bättre Vintervärdarna är än Sommarvärdarna var för ett halvår sedan. Det är högre krav på förnuft, talang och berättarkonst. Ingen slinker genom bara för att de är exhibitionister som kallar sig ”artist” och ”låtskrivare” och berättar genanta hemligheter från sina slutna (och ointressanta) liv.

Råd till SR: Gör Sommar till Vinter!

Dagens värd var Sakine Madon, per definition intressant, därför att hon är en invandrare som funderat mycket både över det nu så trendiga ”det svenska” och sin egen invandrarkultur.

Hon är politisk redaktör på Vestmanlands Läns Tidning och har varit kolumnist på Expressen. Hon är cool, intellektuell, nyfiken och tolerant.

Denna kurd var sådan jag önskar att vi svenskar lite mera och lite oftare vore: en vanlig modern tänkande människa. Iakttagande, förnuftig och balanserad.

Naturligtvis handlade mycket om kulturkollisioner. Men det framfördes inte förorättat. Madon sa: ”Den som säger att det inte finns något svenskt har nog inte varit invandrare.”

Enkelt konstaterande: Svenskar är reserverade. Men det också ett land där hon ser en hund få sina tänder borstade. Sverige är pridefestival, folkrörelse, stadgar, måttlighet, fredagsmys och jante. Men det är också platsen, där en människa ensam kan ligga och dö i sin lägenhet.

Madon är sammanlevande med en svensk (notering i marginalen: ordet sambo finns inte i kurdiska) och konstaterar att denne Daniel med glädje både ”källsorterar och deklarerar”.

Det fanns en underström men inte tydligt utsagt, att det är mångkulturalism som gör livet kul och spännande. Och en berättigad pekpinne: Sverige borde vara lite mera danskt. Man ska inte alltid vara så lydig.

I nationalitetsfrågor sa hon att ”den som känner sig svensk är svensk”. Men trots att hon själv alltså är så välanpassad noterade hon, att ”jag ser mig själv som kurd”. Konstigare är det inte. Hon begick dock ett majestätsbrott, när hon till julstressade medsystrar gav rådet. ”Skit i julen då!

Men nationalismen har stigit, inte bara hos Sverigedemokraterna. Och det fanns en gnutta av sorg när hon noterade, att Mona Sahlins och Fredrik Reinfeldts mänskliga, varma era i invandrarfrågor är över. Nu är det Stefan Löfvens ”i Sverige hälsar man på varandra” som gäller.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM