Bevisen: Ryska budbärare har identifierats

NYHETER

På fredagen ska Donald Trump få se de amerikanska underrättelsetjänsternas bevis för ryska cyberattacker mot presidentvalet.

Bland annat ska de ha identifierat ryska budbärare som gav Wikileaks stulna mejl – och ha snappat upp ryska gratulationer efter valnatten.

Men Donald Trump är fortsatt skeptisk.

Wikileaks-grundaren Julian Assange förnekar att Ryssland gav dem de mejl som stulits från Demokraternas servrar inför valet. Donald Trump har också uttryckt sin skepsis.

På fredagen ska den blivande presidenten få en dragning av de amerikanska underrättelsetjänsterna. Och de är säkra – Ryssland utförde cyberattacker mot det amerikanska presidentvalet.

De har identifierat de budbärare som Ryssland ska ha använt för att leverera stulna mejl till Wikileaks, uppger tjänstemannakällor för CNN.

Ryska gratulationer

Säkerhetstjänsterna ska också ha snappat upp meddelanden mellan ryska tjänstemän som gratulerar varandra till Donald Trumps seger. Det rapporterar Washington Post.

– Högt klassificerade upptagningar ger en bild av hur den ryska regeringen planerar och leder en mångfacetterad kampanj där Moskva försöker underminera integriteten i USA:s politiska system, säger en tjänsteman till NBC.

Två källor säger till samma tv-kanal att det inte bara är Demokraternas partiledning som har utsatts för ryska attacker. Även Vita huset, försvarsministerns stabsråd, utrikesdepartementet och amerikanska företag ska vara drabbade.

En del attacker ska ha lyckats, andra misslyckats.

Trump ifrågasätter medier

Donald Trump vidhöll dock sin skepsis på torsdagskvällen. Han skrev på Twitter:

”Hur fick NBC en ’exklusiv titt på den topphemliga rapporten som presenterats för Obama’? Vem gav dem den här rapporten och varför? Politik!”

Han frågar sig sedan varför Demokraternas partiledning ”inte ville låta FBI undersöka eller titta på deras dator” efter att slagit larm om ryska cyberattacker.

”Vad är det som pågår?”, frågar han sig.

Obama tror Trump vänder

USA:s högste underrättelsechef James Clapper frågades ut av senatens försvarsutskott på torsdagen och sa att bara de högsta beslutsfattarna i Ryssland kan ha tagit initiativ till attackerna.

– Vi står ännu stadigare bakom den slutsatsen i dag, sa Clapper.

Det hemligstämplade dokumentet med alla bevis är 50 sidor långt. President Barack Obama fick en dragning av det på torsdagen. I ett uttalande säger han att Donald Trump kanske ändrar uppfattning när han får se det.

– När den valde presidenten får sina egna underrättelser och möjlighet att undersöka uppgifterna, samtidigt som hans stab tar form och får se hur professionella och effektiva de här säkerhetstjänsterna är, kommer en del av de här spänningarna att minska.