Aleppos gamla stad under arméns kontroll

Av: Nivette Dawod

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: GEORGE OURFALIAN / AFP

Syriska armén har tagit kontroll över gamla stan och därmed är 75 procent av östra Aleppo nu i regimens händer.

Enligt oppositionella grupper har så många som 80 000 människor flytt området sedan den 15 november.

Samtidigt uppenbarar sig en humanitär katastrof för de som är kvar.

Efter tre veckor av hårda strider har president Bashar al-Assads armé, med hjälp av Ryssland, Iran och shiamilister som libanesiska Hizbollah, tagit kontroll över 75 procent av Aleppos östra stadsdelar. Områden som under flera år varit under den beväpnade oppositionens kontroll.

Avancemanget beskrivs som regeringens absolut största framgång sedan kriget bröt ut i Syrien i mars 2011. Särskilt nöjd är armén över att ha intagit gamla stan i Aleppo, som listas som ett Unesco-arv, med sina medeltida byggnader och marknader, eftersom området varit kontrollerat av rebeller under perioder sedan 2012.

”Bombas hela dagarna”

Rebeller som i måndags befann sig i delar av gamla stan ska ha dragit sig undan efter att armén tagit kontrollen över kvarteren Bab al-Hadid och Aqyul, uppger oppositionella gruppen Syriska människorättsobservatoriet för nyhetsbyrån AFP. Under natten mot onsdagen fortsatte offensiven sydöst och armén intog al-Zabdiya-området, uppger SOHR.

Mycket få och splittrade enklaver av rebeller, som Jaish al-Mujahadeen, som lierar sig med oppositionella Fria Syriska Armén (FSA), befinner sig fortfarande i lägenhetskomplex och liknande i östra Aleppo. I en intervju med Washington Post beskriver en man som kallar sig överste Abo Bakr hur mat och bränsle nästan helt tagit slut, vilket lett till att de som försöker rädda skadade inte har möjlighet att ta sig fram.

– Folk har flockats här och systemet fixar inte det. Det finns inga resurser. Det bombas hela dagarna, säger han till tidningen.

80 000 ska ha flytt

Tidigare uppgifter från området har också gjort gällande att döda kroppar lämnas utan begravning, eftersom riskerna är för stora för att flytta kropparna under bombräder. Dessutom har gravplatserna tagit slut, och många kroppar lämnas helt enkelt utanför sjukhus.

Enligt det Syriska människorättsobservatoriet ska så många som 80 000 människor ha flytt sina hem i östra Aleppo. I det antalet ingår även de som sökt skydd i västra Aleppo och kurdkontrollerade enklaver. Däremot räknas inte de som flytt till andra rebellkontrollerade områden in.

Misslyckades med vapenvila

FN:s säkerhetsråd misslyckades tidigare i veckan med att skapa en tillfällig vapenvila i Aleppo för att ge lejd åt humanitära organisationer, eftersom Ryssland och Kina la in sitt veto. Det har fått flera världsledare att reagera. Exempelvis kallade tyska ledaren Angela Merkel Aleppo för ”en skam”, när hon talade inför sitt eget parti i går.

Ryske utrikesministern Sergej Lavrov sa att de beväpnade grupper som vägrade lämna östra Aleppo frivilligt skulle ses som ”terrorister”:

– Vi kommer att behandla dem så, som terrorister, som extremister, och vi kommer att stödja den syriska arméns operation mot dessa kriminella gäng, sa han, och tillade att han var säker på att Ryssland och USA trots allt skulle komma överens om ett uttåg för rebellerna i Aleppo, skriver Reuters.

”Levt på gränsen”

President al-Assad har i månader uppmanat civila att lämna Aleppo och anklagat rebellerna för att hålla civila gisslan som mänskliga sköldar. Nyhetsbyrån AFP:s reporter har talat med en kvinna som evakuerats i en regeringsbuss tillsammans med sin familj:

– Situationen har varit mycket svår, vi har levt på gränsen de senaste fyra dagarna. Beväpnade män använde oss för att skydda sig själva, men sen kom armén och då kunde vi lämna, säger kvinnan som kallar sig um Abdu, 30.

Assad till förhandlingsbordet

Under tisdagen sa USA:s utrikesminister John Kerry att han hoppades på fredssamtal med Bashar al-Assad, trots att Syrienallierade Ryssland menat att USA:s senaste samtalsförslag ”inte funkar”. Han hade nämligen fått uppgifter från Ryssland om att Assad kunde vara intresserad av att samtala.

– Vi har försökt hitta ett sätt att mötas vid förhandlingsbordet. Men Assad har aldrig visat någon vilja, sa Kerry vid ett Nato-möte med utrikesministrar i Bryssel i går. Han fortsatte:

– Ryssland säger att Assad är redo att komma till förhandlingsbordet nu, och jag är positiv till att testa det.

Ministrarna möts i Hamburg

I dag möts Kerry och Lavrov i tyska Hamburg, där många hoppas att frågan om Aleppo ska komma upp. Rebeller har signalerat att en omedelbar vapenvila är ett måste, och att minst 500 personer i de områden där de befinner sig behöver evakueras eftersom de har kritiska medicinska tillstånd. FN har tidigare varnat för att området går mot att bli en "jättelik gravplats".

Läs mer:När Aleppo faller firar Putin och Trump

Publicerad: