Hårförlängningen smälte – Sonja förgiftades

Sonjas nya hårförlängningar gjorde att hon fick läggas in på sjukhus i tre dagar.
Sonjas nya hårförlängningar gjorde att hon fick läggas in på sjukhus i tre dagar.

Efter en vecka började Sonjas hårförlängningar smälta. Hon fick 40-gradig feber, svullnade upp – och fick läggas in på sjukhus i tre dagar med antibiotika på dropp.

Hon hade förgiftats.

– Jag gick hem tidigt från jobbet på fredagen och sedan hade jag en minneslucka till söndag morgon, säger hon.

Sonja satte i sina hårförlängningar från Rapunzel of Sweden med den medföljande tejpen. En vecka senare kände hon hur det brände till i hårbotten.

– Tejpen hade börjat smälta, säger hon.

– Jag fick feber, frossa och fick gå hem från jobbet på fredagskvällen. Efter det hade jag en minneslucka till söndag morgon.

Förlängningarna fick klippas bort tillsammans med det hår som det satt fast i.

Svullnade upp

På akuten konstaterade de att Sonja hade svullnat upp i nacken, halsen, runt ögonen och vid tinningarna. I hårbotten såg de sårskorpor, rodnad och vätskande sår.

Sonja hade fått en allergisk reaktion med mjukdelsinfektion – en förgiftning av ”icke specificerade ämnen” i ett hårförlängningspreparat. Hon lades in med antibiotika på dropp i tre dagar.

Sonja har dock inga kända allergier.

– Jag har aldrig haft det, aldrig någonsin. Kommer det till någon kemikalie så vill jag veta vad det är jag är allergisk mot.

Måste meddela innehållet

Rapunzel of Sweden skriver i sina köpvillkor att de avsäger sig allt ansvar för hur produkten används – och att det är upp till konsumenten att kontrollera eventuella allergier eller fel. Det var också det svar Sonja fick höra när hon kontaktade deras kundtjänst.

Men med hårförlängningen följde ingen innehållsförteckning. Enligt lag ska en tillverkare tillhandahålla all information som behövs för att konsumenten ska kunna bedöma riskerna.

– Även om du är allergisk så kan du inte veta om det om det inte står, säger Sonja, som har anmält händelsen till Allmänna reklamationsnämnden.

”Jättehemskt att höra”

Ida Backlund, grundare av och styrelseledamot för Rapunzel of Sweden, blir chockad när hon hör vad som har hänt.

– Det är jättehemskt att höra. Vi har jobbat med de här produkterna i tio år snart och vi har aldrig varit med om detta.

Borde ni inte ha en innehållsförteckning?

– Självklart ska vi kolla på det. Vi hänvisar till att man helst tar och testar på sin egen hud först, för att se hur man reagerar, precis som med hårfärg och hudkräm, säger hon.

Backlund poängterar att Rapunzel testar alla produkter och att de ska arbeta för att något liknande inte händer igen.

– Vi människor kan få allergier av vad som helst, men jag är ledsen om det som har inträffat är vårt fel. Jag är orolig för hennes skull och lider med henne.

Var arbetslös – startade hårimperiumKvinna missnöjd med frisyr – polis ingrepTappade håret på festkvällen
Publisert: