Donald Trump om anklagelserna mot Ryssland: ”Löjliga”

NEW YORK. Trump tillbakavisar CIA:s påstående att Ryssland hjälpte honom till seger.

Istället menar han att Demokraterna försöker att släta över att de förlorade.

– Varje vecka är det en ny ursäkt. Vi vann en jordskredsseger, säger Donald Trump i en intervju med Fox News.

Flera senatorer kräver dock en utredning.

Enligt amerikanska underrättelsetjänsten CIA har Ryssland varit inblandade i hackerattackerna under presidentvalskampanjen. Källor har berättat för Washington Post att CIA dragit slutsatsen att Ryssland ville hjälpa Trump att vinna valet och därför läckt Demokraternas hackade e-post till Wikileaks.

”Ytterligare bortförklaring”

Nu säger Donald Trump ifrån, beskriver anklagelserna som löjliga och menar att det bara är ”en bortförklaring” för att Clinton förlorade valet.

– Det är bara ytterligare en ursäkt, jag tror inte på den, säger Donald Trump i en intervju med Fox News Sunday.

– Varje vecka är det en ny ursäkt. Vi vann en jordskredsseger i elektorskollegiet, som du vet.

I intervjun är Trump försiktig med att kritisera sittande president Obamas beslut att tillsätta en utredning av hackerattackerna.

Men däremot står Trump fast vid att han inte tror på anklagelserna mot Ryssland.

– Ingen vet riktigt, och dataintrång är intressant. Om du inte stoppar dem när attacken pågår kommer du inte att stoppa dem. De har ingen aning om det är Ryssland eller Kina, det kan vara någon som sitter i en säng någonstans, säger Trump.

Wikileaks Julian Assange har tidigare sagt att ryska regeringen inte var källan för den hackade e-posten.

Senatorer kräver utredning

Men flera senatorer kräver nu att man går till botten med uppgifterna. Republikanerna John McCain och Lindsey Graham har tillsammans med demokraterna Jack Reed och Charles E. Schumer gjort ett gemensamt uttalande om att de vill se en utredning.

”Under många år har utländska motståndare försökt att rikta in sig på Amerikas fysiska, ekonomiska och militära infrastruktur”, skriver de.

”Nu har våra demokratiska värderingar blivit utsatta. Nya rapporter om att Ryssland har försökt att lägga sig i valet borde oroa varje amerikan.”

I intervjun tog tillträdande president Trump också upp sitt arbete med att välja ministrar till sitt kabinett och försvarade valet att välja många ministrar med militär bakgrund.

– Jag gillar generaler, jag tycker att de är fantastiska. De utbildar sig och sedan hamnar de på toppen av pyramiden. Det är som ett test, och de klarade det. Jag gillar de tre jag har väldigt, väldigt mycket, säger Donald Trump till Fox News.

Dessutom lovade Trump att ”städa upp” och effektivisera myndigheterna när han blir president.

”Mer än en företagare”

Först nästa vecka väntas Trump tillkänna ge vem som blir ny utrikesminister. Enligt NBC News blir det Rex Tillerson, vd för oljejätten Exxon Mobils vd. Han träffade Trump förra veckan och under helgen har de setts igen, uppger källor för nyhetskanalen.

– Han är mycket mer än en företagsledare, han är en spelare i världsklass, säger Trump i intervjun utan att bekräfta Tillerson som ny utrikesminister.

Obamas order: Utred hackerattackerna mot valet
Publisert:

LÄS VIDARE