Författarfonden festade för tusentals kronor

NYHETER

Sju flaskor champagne, 25 flaskor vin och 157 cl starksprit.
Så såg det ut när Författarfonden representerade på restaurang Gondolen.
– Det tycker jag är helt rimligt. Sedan låter det så märkligt när man räknar upp de där centilitrarna, säger Jesper Söderström, direktör för Sveriges författarfond.

Sveriges författarfond har som huvudsaklig uppgift att fördela den statliga biblioteksersättningen.

Men författarfonden delar även ut statligt stöd och bidrag till författare, översättare, kulturjournalister och dramatiker.

I styrelsen sitter 11 ledamöter och på kansliet jobbar fem personer. Utöver det är det också 17 personer som är verksamma i fondens stipendieråd.

När Aftonbladet begär ut representationskostnaderna betonar direktören Jesper Söderström att man inte är en "traditionell förvaltningsmyndighet".

Samtidigt skriver han att författarfondens ambitioner "vad gäller effektivitet, hushållning och måttfullhet är självklart ändå inte lägre än vad som ska gälla i statsförvaltningen i övrigt".

Från 2014 och fram till augusti 2016 spenderade författarfonden 214 691 kronor på representation, visar Aftonbladets granskning.

– Totalt har vi väldigt måttlig representation, säger Jesper Söderström.

I somras besökte författarfonden restaurang Gondolen i Stockholm, för "styrelsens middag med avtackning av avgångna styrelseledamöter samt stipendie- och övriga rådsledamöter".

– Just på de här festerna när någon avtackas kan de få ta med sin respektive, säger Jesper Söderström.

Totalt var det 43 personer som åt och drack för 48 394 kronor och efter middagen valde man även att lägga på ytterligare drygt 600 kronor i dricks.

Alkoholen stod för nästan 22 000 kronor av notan och då ingick sju flaskor champagne, 25 flaskor vin och 157 cl starksprit.

– Det är helt rimligt. Det är en årlig fest som vi har. En tack-fest. Det tycker jag är helt rimligt. Sedan låter det så märkligt när man räknar upp de där centilitrarna, säger Jesper Söderström.

Många har ju rätt restriktiva riktlinjer när det gäller alkohol. Vad har ni för riktlinjer?
– Vi har inga formulerade riktlinjer. Vi följer en måttlighetsprincip.
Är det att hushålla med statens medel att dricka de mängderna?
– Du får det att låta som det är mycket. Det är det inte. Vi har en avtackningsfest. Då har vi det så.

Författarfonden har även representerat med starksprit på Åkeshofs slott och Villa Källhagen.

Varför är det viktigt att representera med starksprit?
– Det kanske inte är viktigt. Det har varit någon slags tradition. Det är inte så att starkspriten är huvudnumret i den festen, det är en avec till kaffet. Det är möjligt att man ska sluta med det.

LÄS OCKSÅ: