NBC: Nordkorea förbereder baser och flyttar robotramper

NYHETER

Amerikanska underrättelsekällor uppger att Nordkorea förbereder sina robotbaser, enligt NBC News.

Landet ska också ha förflyttat sina avfyrningsramper under de senaste 48 timmarna.

”Vi kommer fortsätta utveckla vårt kärnvapenprogram i än snabbare takt utan minsta distraktion” uppger regimen som ett första svar på de senaste sanktionerna.

Foto: AP/TT

Underrättelsekällor uppger för NBC att det har observerats förflyttningar av robotramper i Nordkorea. Det ska ha skett under de senaste 48 timmarna och enligt NBC:s källor har Kim Jong-uns robotbaser också ha mobiliserat under samma tidsperiod.

Nyhetsbyrån AP rapporterar att försvarsanalytiker också säger sig kunna se att Nordkoreas arbete på de underjordiska kärnvapentest-områdena fortsätter oförtrutet.

Något regimen också meddelade i sitt första officiella uttalande efter de nya FN-sanktionerna som enhälligt antogs av säkerhetsrådet i måndags. I uttalandet sades att ”arbetet kommer fortsätta i än snabbare takt och utan distraktioner”, enligt AP.

Sanktionerna innebär bland annat ett totalt exportförbud för textilier, att Nordkoreas import av råolja begränsas till nuvarande nivå, samt att importen av bensin och diesel minskas.

Nordkoreas uppgav i sitt uttalande på onsdagen att antagandet ”av en ytterligare olaglig och ond resolution om sanktioner, styrt av USA, fungerar som ett tillfälle för Nordkorea att verifiera att vägen som landet har valt är helt rätt”.

ARTIKELN HANDLAR OM